Les diferents iniciatives per a la reducció del malbaratament en el sector agroalimentari, a debat en una jornada tècnica

El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, Carmel Mòdol, ha participat en la presentació de la jornada tècnica ‘Iniciatives per a la reducció del malbaratament al sector agroalimentari’, organitzada per la conselleria, amb la col·laboració de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació i de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), que s’ha celebrat a la seu d’aquest darrer, a Barcelona, i que s’inscriu dins del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del DARP.

En la seva intervenció, i després de donar la benvinguda al nombrós públic assistent i ponents, Carmel Mòdol ha subratllat l’objectiu comú, “com reduir el malbaratament alimentari a casa nostra” i la necessitat de recuperar el valor dels aliments. “Darrera de cada aliment que arriba a la nostra taula hi ha recursos naturals -llavors, terra, aigua, nutrients, combustibles- i hi ha un seguit de persones que ho han fet possible, la pagesia, els ramaders i pescadors, els elaboradors i transformadors, els transportistes, els botiguers o els restauradors; cadena de valor del camp o del mar al plat que genera uns considerables moviments econòmics, enriqueix el nostre paisatge i territori, i ens permet gaudir dels aliments”, ha indicat.

Mòdol ha remarcat que es tracta d’un un problema global que ens afecta a tothom i a totes les baules de la cadena alimentària des de la producció fins al consumidor final, i per tant, que requereix d’una solució conjunta; i ha recordat que, a Catalunya, la lluita contra els excedents alimentaris és un tema que ha anat guanyat terreny en els darrers anys amb la successió d’iniciatives dels diferents sectors i de l’administració per a quantificar el fenomen, per a identificar-ne les causes, per a aprofitar els excedents, per a sensibilitzar la població i per a anar reduint aquest problema. I en aquest sentit, des de les administracions públiques hem començat a treball en diferents línies: una és l’àmbit legislatiu, mitjançant una proposició de Llei per a la reducció dels excedents alimentaris i l’altra és impulsant diferents iniciatives com el Pacte contra la Pobresa o el recentment creat Consell Català de l’Alimentació.

Així, en el pacte contra la pobresa, el DARP ha fet palès la necessitat d’abordar, amb moltes altres iniciatives, la lluita contra el malbaratament dels aliments i l’aprofitament dels excedents alimentaris; i l’esmentat Consell obre un espai on representants del sector i d’altres organitzacions vinculades analitzaran i debatran sobre els reptes empresarials, tecnològics, socials i ambiental de l’alimentació, amb un aspecte rellevant per al tema que tractem avui: compta amb una Comissió que treballarà específicament sobre reducció del malbaratament i la sostenibilitat ambiental del sector agroalimentari.

La jornada ha comptat amb una àmplia representació d’iniciatives de reducció o d’aprofitament dels aliments que funcionen a Catalunya, com ara: l’espigolament de minves agrícoles, l’aprofitament de la fruita, la millora dels processos de cria de vedells i d’ús dels pinsos, la transformació de galetes descartades en producte de venda, l’aprofitament de pa per a la fabricació de cervesa, i l’anàlisi de l’eficiència en la producció d’elaborats de carn.

Aplicació de la innovació

La innovació aplicada a la reducció del malbaratament ha estat l’objecte del debat a l’inici de la segona part de l’acte, amb la presentació de diversos projectes de recerca i innovació que compten amb la participació de la UAB, el CREDA, l’IRTA, del DARP, i l’Agència de Residus de Catalunya, i que poden oferir eines i solucions a les empreses del sector agroalimentari.

La voluntat del DARP és fomentar la implicació del sector i que els agents de les diferents baules de la cadena alimentària treballin de manera coordinada i col·laborativa per a reduir el malbaratament. Així, la tercera taula rodona ha aplegat representants del sector agrari, del sector empresarial, de les entitats socials i ambientals per a conèixer les diferents visions respecte a aquest objectiu i perfilar els passos a fer per a continuar treballant conjuntament en aquest àmbit.

La cloenda de la jornada ha anat a càrrec de la directora de l’Àrea d’Economia Circular de l’Agència de Residus de Catalunya, Pilar Chiva, presentant els principals eixos de la lluita contra el malbaratament alimentari en el marc de les polítiques d’economia circular que s’impulsen a la Unió Europea (UE).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: