Els cultius ecològics s’adapten millor i mostren una major resistència al canvi climàtic que els convencionals

Segons els resultats dels estudis de llarga durada (30 anys) que es duen a terme a la Finca La Higueruela (Toledo) de l’antic Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), els cultius ecològics de secà en els últims deu anys, s’adapten millor i mostren major resistència al canvi climàtic, aspecte que s’expressa aquest any en l’alta variabilitat del temps i períodes llargs de sequeres. Aquesta ha estat una de les principals conclusions de les Jornades sobre ‘Producció i Comercialització de Productes Ecològics’, que s’han celebrat a Zamora durant dos dies.

Això s’ha evidenciat molt més aquest any que ha estat desastrós per a l’agricultura a Espanya i, especialment, a Castella i Lleó, per la pertinaç sequera que ha fet estralls en les grans àrees de cultius extensius, on els agricultors convencionals que han invertit molt en la compra de productes agroquímics, han obtingut una collita reduïda; però els ecològics sí que han pogut recol·lectar proporcionalment majors quantitats de collita. Aquest fet està relacionat amb l’aportació d’adobs minerals i d’herbicides en l’agricultura convencional, que requereixen aigua i quan no la tenen, impedeixen el creixement de les plantes.

En les jornades es va presentar, també, l’experiència de comercialització de productes ecològics a Castella i Lleó, de la Cooperativa Arae que agrupen uns quaranta agricultors ecològics i que disposa de més de cent proveïdors, principalment de Zamora i Valladolid, fet que demostra que hi ha canals viables d’accés al mercat en aquest sector que funcionen.

Tant organitzadors com participants van mostrar la seva satisfacció per la celebració de l’esdeveniment que va servir de trobada de gent compromesa amb el seu entorn, que estimula a seguir endavant en el seu esforç productiu”.

Les jornades van ser organitzades per la Societat Espanyola d’Agroecologia (SEAE) en col·laboració amb la Cooperativa Arae, en el marc del Programa anual Plurirregional de Formació en Agricultura Ecològica, amb patrocini del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA) i el Fons Social Europeu (FSE).

Jesús Domingo, vicepresident 1r d’Agroprés

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: