El dia 9 d’octubre, el Consell de ministres d’Agricultura de la Unió Europea (UE) va adoptar unes conclusions que estableixen la posició de la UE per al setè període de sessions de l’òrgan rector del Tractat internacional sobre els recursos fitogenètics per a la alimentació i l’agricultura (ITPGRFA), que es farà a Kigali el 3 de novembre de 2017.
Les conclusions se centren en alguns dels temes clau de l’esdeveniment, com ara el paper dels recursos fitogenètics per a l’alimentació i l’agricultura en l’aplicació del Programa de Desenvolupament Sostenible de 2030 i la revisió del sistema multilateral d’accés i participació en els beneficis i l’estratègia de finançament establerta pel tractat.
Millora del funcionament del sistema multilateral existent
En les conclusions, el Consell demana a l’òrgan rector del ITPGRFA que millori el funcionament del sistema multilateral existent, ampliï el seu àmbit d’aplicació i millori el seu finançament. També subratlla la important contribució dels agricultors i les comunitats locals a la conservació i el desenvolupament dels recursos fitogenètics i la importància de les disposicions del tractat sobre els ‘drets dels agricultors’.
El Tractat Internacional sobre els Recursos Fitogenètics per a l’Alimentació i l’Agricultura va ser adoptat el 3 de novembre de 2001 per la Conferència de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) i va entrar en vigor el 29 de juny de 2004 .
La UE i els seus Estats membres són parts contractants del tractat internacional, que estableix un sistema mundial per proporcionar als agricultors, fitomilloradors i científics accés a material genètic vegetal per a l’alimentació i l’agricultura i té per objecte garantir, mitjançant un sistema multilateral d’accés i benefici compartint que els beneficiaris comparteixen els beneficis que deriven de l’ús d’aquest material genètic amb els països en què s’origina el material.
J. D.
Filed under: Banc de notícies, Uncategorized |
Deixa un comentari