Es fa efectiu el pagament dels ajuts a la millora de la producció i la comercialització dels productes de l’apicultura

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha ordenat el pagament dels ajuts per a la millora de la producció i comercialització dels productes de l’apicultura per a l’any 2017. El pagament es fa per un import de 210.656,98 € a cinc entitats associatives del sector apícola que agrupen a apicultors d’arreu de Catalunya. Els esmentats ajuts estan integrats en el Programa de millora de la producció i la comercialització dels productes apícoles per al període 2017-2019, aprovat per la Comissió Europea.

El Govern ha fet tot l’esforç per a no aturar el pagament d’aquests ajuts, malgrat el bloqueig que el Govern de l’Estat ha imposat als comptes de la Generalitat de Catalunya mitjançant l’Ordre ministerial per la qual es declara la no disponibilitat de crèdits en el pressupost de Catalunya per al 2017.

Aquesta decisió de l’Estat ha afectat a l’ampliació de crèdit disponible que ja estava preparada per part del DARP, la qual cosa impedeix que a data d’avui es puguin pagar la totalitat dels ajuts previstos. Aquests ajuts són cofinançats amb el Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA) i, per tant, el seu pagament cal efectuar-lo abans del 15 d’octubre. En conseqüència, dels 444.634,32€ amb què estava previst dotar la convocatòria d’enguany, avui només s’abonen 210.656,98€, amb la següent distribució global d’acord amb les actuacions dutes a terme.

  • Assistència tècnica a les persones apicultores i a les agrupacions de persones apicultores: 42.131,40 €
  • Lluita contra les agressions i malalties de l’arnar, en particular contra la varroasi: 126.394,19 €
  • Racionalització de la transhumància: 37.918,27 €
  • Mesures de suport als laboratoris d’anàlisi de mel i de productes apícoles: 4.213,12

El DARP està portant a terme gestions amb el Ministeri d’Agricultura per tal que el pagament de l’import que estava previst des de Catalunya, i que no s’ha pogut executar pel bloqueig dels comptes de la Generalitat, es pugui realitzar el més aviat possible i de forma que no se’n vegin afectats els beneficiaris de l’ajut ni el DARP, qui com a Organisme Pagador seria el que, de forma injusta i per la decisió del Ministeri d’Hisenda, podria veure’s penalitzat per Brussel·les.

L’apicultura és una activitat tradicional implantada en moltes zones rurals de Catalunya en les quals actua com a activitat agrària principal o complementària d’altres per a molts dels seus pagesos. Així doncs, l’activitat apícola compleix una funció econòmica, ja que proporciona una part important dels ingressos dels professionals que s’hi dediquen, però alhora contribueix al desenvolupament rural i al manteniment de la població en zones de muntanya o zones desfavorides i en reforça el teixit econòmic i social. L’apicultura afavoreix l’increment de la pol·linització i, en conseqüència, ajuda al manteniment, la conservació i l’equilibri dels ecosistemes i de l’entorn natural on hi ha els abellars. La pol·linització afavoreix la conservació de determinades espècies vegetals silvestres i l’increment de rendiments d’altres espècies cultivades, especialment les de conreu d’arbres fruiters.

Per aquest motiu, el Departament d’Agricultura considera del tot necessari continuar fomentant aquesta activitat mitjançant la concessió de subvencions, per tal que millori les seves condicions de producció i de comercialització de amb la finalitat de professionalitzar el sector apícola.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: