Una obra sobre zones verdes, activitat física i salut guanya el Premi del Llibre Agrari de la Fira de Sant Miquel de Lleida

‘Infraestructura verde. Sistema natural de salud pública’, de Pedro Calaza Martínez, editat per Paraninfo & Mundi-Prensa, ha estat l’obra guanyadora de la 46a edició del Premi del Llibre Agrari, mentre que ‘Xylella fastidiosa en el sur de Europa: cuando el clima no es un problema para su establecimiento’, de Blanca B. Landa, Juan A. Navas Cortés i Miguel Montes Borrejo, publicat a la revista Phytoma España, s’ha endut la segona edició del premi de l’Article Tècnic Agrari. El jurat dels guardons, organitzats en el marc de la 63a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida ha destacat “la qualitat dels llibres que han concorregut i el notable increment de les obres presentades al Premi de l’Article Tècnic”.

El premi atorgat al guanyador és de 3.500 euros i de 1.500 euros per al de l’Article Tècnic Agrari. Enguany han optat al premi 52 obres, de les quals 24 llibres en paper i digitals, i 28 articles tècnics. A l’edició del 2016 es van registrar 19 llibres i 4 articles.

El jurat ha valorat que l’obra ‘Infraestructura verde. Sistema natural de salud pública’ “més enllà de l’enfocament purament agronòmic que pot aportar un enginyer agrònom, ofereix una visió molt transversal i una aproximació molt pràctica al tema de la planificació dels espais públics verds, relacionant-los amb l’activitat física i la salut pública, i donant consells pràctics”. Així mateix, els membres del jurat consideren que el llibre toca el tema des de vessants molt diverses, “amb propostes metodològiques per a projectes d’aquest àmbit, fent èmfasi en l’impacte social d’aquestes actuacions i també explicant casos reals”.

Temàtica molt vigent i urgent

Quant a ‘Xylella fastidiosa en el sur de Europa: cuando el clima no es un problema para su establecimiento’, el jurat creu que és un article molt interessant ja que “tracta de forma molt àmplia una temàtica molt vigent i urgent, ja que afecta greument a cultius tan nostrats com les oliveres i la vinya”. El jurat afirma que es tracta d’un text que “ara mateix pot ser orientatiu de gran ajuda per als possibles sectors afectats, donat que el bacteri, l’eradicació del qual un cop infectat el cultiu requereix mesures molt dràstiques, ja ha arribat a àrees com Mallorca i Alacant”.

L’article se centra en un bacteri que es considera una greu amenaça per a la UE i els països de la Conca del Mediterrani -s’ha desenvolupat ja al sud d’Itàlia, a la França mediterrània i a zones de l’Estat com Mallorca o Alacant- per la gran varietat de plantes hostes que infecta. El risc elevat de desenvolupament epidèmic d’aquest bacteri ve donat per seva forma de transmissió a través d’insectes de diversa naturalesa, pel fet que moltes de les plantes hoste del bacteri estan presents al nostre territori i per l’existència a Europa de diversos climes que són similars als presents en altres parts del món on el bacteri presenta un problema.

El lliurament dels premis es durà a terme durant la cloenda de la 63a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel, demà 1 d’octubre. En aquesta cerimònia els autors que hagin obtingut el primer premi exposaran els aspectes fonamentals de l’obra guanyadora.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: