Agricultura i sector defineixen els propers passos per reforçar la bioseguretat en les explotacions porcines del país

Amb  la posada en marxa del programa de bioseguretat en explotacions ramaderes s’ha fet un pas important en la millora de les explotacions porcines catalanes que cal reforçar per garantir la sanitat de la cabana porcina. Així s’ha decidit a la Taula Sectorial del Porcí que ha tingut lloc a la seu del departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) i en la que sector i Administració han definit els propers passos per millorar la seguretat en les explotacions porcines del país. 

Aquestes actuacions futures consisteixen en seguir treballant en les enquestes i assessorament que des de fa dos anys s’estan fent a les explotacions porcines catalanes per tal que puguin complir amb el programa de bioseguretat. L’objectiu és aconseguir que totes les granges rebin assessorament continuo en aquesta matèria.

El departament també s’ha compromès a garantir un correcte tancament perimetral de les granges, obligatori des de l’abril de 2016,  així com altres  obligacions com són els sistemes per evitar l’entrada d’aus i altres animals que puguin ser transmissors de malalties, la presència de sistemes de neteja i desinfecció de vehicles a l’accés a l’explotació, els vestuaris del personal, la roba i el calçat d’ús exclusiu per l’explotació, portar un registre de visites  i vehicles alienes a l’explotació, entre d’altres.

Recollida i transport de baixes

Un altre dels aspectes abordats a la Taula Sectorial, ha estat la millora de la bioseguretat en la recollida i transport de baixes d’explotació. Sobre aquest tema, que serà tractat novament a la Comissió de gestió d’animals morts a l’explotació  que tindrà lloc aquesta mateixa tarda al departament, s’ha posat de manifest la voluntat de potenciar una estratègia que fomenti l’ús de contenidors refrigerats a les explotacions com a millora de l’ emmagatzematge de cadàvers.

La directora general d’Agricultura i Ramaderia, Teresa Masjuan, que ha presidit la Taula, ha assegurat que en el compliment de les mesures de bioseguretat “ens hi juguem molt, són molt importants no només per garantir l’excel·lència de la cabana porcina, sinó també per la viabilitat de les explotacions, i per poder assegurar l’ accés als mercats exteriors del nostre sector”. 

Finalment, en relació al bon moment que reflecteixen les darrers dades de l’Observatori del porcí, Masjuan ha recordat que “tot i la importància de la bioseguretat i benestar, cal  treballar per tirar endavant l’estratègia de dejeccions ramaderes, que ha d’assegurar la qualitat dels sòls i de les aigües subterrànies del país, a la vegada que es garanteix la viabilitat i la sostenibilitat de les explotacions ramaderes i del sector carni català”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: