UP proposa un retorn al model de gestió públic de la campanya agrària i control dels fluxos de treballadors

El sindicat Unió de Pagesos (UP) ha explicat en roda de premsa que cal retornar al model de gestió del treball durant la campanya agrària i control dels fluxos migratoris liderada per l’Administració Pública, que compti amb les organitzacions professionals agràries, per a la coordinació de l’oferta i la demanda, i les entitats i fundacions d’atenció social i humanitària. El sindicat observa que cal controlar les empreses de treball temporal i empreses d’intermediació perquè respectin el conveni del camp i no treballin amb comissionistes, i les formi dins la gestió de les relacions laborals i del respecte dels drets humans.

Pel que fa a la gestió de la demanda de treball, Unió de Pagesos ha gestionat enguany en el que portem de campanya 611 llocs de treball coberts amb 494 treballadors residents, cosa que suposa un increment del 113 % respecte del 2016; aquests treballadors cobreixen un important nombre d’ofertes concatenades, enllacen un lloc de treball amb un altre. Als que cal sumar, la gestió de 459 llocs de treball coberts amb 431 treballadors no residents contractats en origen, que suposa un increment de només el 54 % respecte del 2016; en aquests casos la concatenació és molt més baixa, ja que les ofertes de treball solen ser de llarga durada

Quant a la gestió de la borsa de treballadors que Unió de Pagesos gestiona a través de la Fundació Pagesos Solidaris, el sindicat ha atès fins a mitjan juliol 2.020 persones, un 49 % més que l’any passat durant les mateixes dates. Totes les persones ateses han rebut orientació social i laboral que inclou: elaboració del currículum i informació sobre les campanyes agràries, entitats d’inserció i d’intermediació del territori, i explicació de les condicions laborals segons conveni.

Xarxa d’entitats d’inserció

Pagesos Solidaris ha impulsat la creació d’una xarxa de 28 entitats d’inserció (ajuntaments, consells comarcals, entitats privades, entre altres) que compta amb 49 punts d’atenció per facilitar la inscripció al treball agrícola des dels llocs de residència habitual i evitar els desplaçaments pel territori per inscriure’s. Aquesta xarxa disposa d’una borsa de treball virtual oberta tot l’any. Unió Pagesos vetlla perquè totes les empreses que contracten treballadors mitjançant aquesta borsa de treball compleixen la legislació laboral i fa un seguiment de les relacions laborals entre empresa i treballadors.

D’altra banda, UP revisa els allotjaments per a treballadors temporers de les empreses i les orienta sobre les gestió interna. El 2016 el sindicat va supervisar 97 allotjaments, amb capacitat per a 1.793 places, la majoria dels quals són habitatges particulars, tot i que també hi ha allotjaments modulars d’empreses i allotjaments comunitaris d’ajuntaments i cooperatives. En aquest punt, Unió de Pagesos proposa que l’Administració recuperi els plans de gestió social d’allotjaments comunitaris amb les figures del mediador i de l’encarregat i que obri les convocatòries per a la rehabilitació i construcció de nous allotjaments de temporers.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: