La Comisió Europea amplia fins als 70 milions d’euros els ajuts als productors europeus de fruita afectats pel veto rus

A partir de l’1 de juliol s’han ampliat un any més, fins a final de juny del 2018, les mesures excepcionals vigents per ajudar els productors de fruita perible afectats per la prohibició d’importar fruita a Rússia imposada per les autoritats d’aquest país. Aquestes mesures van ser introduïdes per primera vegada per la Comissió Europea arran del veto rus del mes d’agost del 2014.

S’amplien fins als 70 milions d’euros els ajuts destinats als productors europeus de fruita, uns ajuts que constitueixen una xarxa de seguretat per a aquells productors que, arran de la prohibició russa, no aconsegueixen trobar cap mercat per als seus productes. Aquests ajuts compensen els agricultors europeus que, per exemple, trien distribuir els seus productes excedentaris a organitzacions benèfiques, escoles, etc. o els destinen a d’altres finalitats, com ara el compostatge, el pinso o el processament.

«La Comissió ha fet tots els possibles per ajudar els productors europeus afectats per la prohibició russa. Aquesta pròrroga dels ajuts és una mostra claríssima del fet que sempre farem costat als nostres agricultors. Aquestes mesures de suport, però, han d’anar acompanyades d’una modernització i simplificació de la PAC que beneficiï els agricultors i la societat europea en general», ha declarat el comissari d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Phil Hogan.

Mesures excepcionals

La pròrroga dels ajuts se suma al seguit de mesures excepcionals de suport al mercat agrícola relacionades amb la prohibició russa. La supervisió i avaluació del mercat que fa la Comissió amb caràcter regular palesen que aquestes mesures han millorat la situació del mercat de conreus no permanents (hortalisses). La majoria de la producció afectada per la prohibició russa ha estat reorientada cap a mercats alternatius i se n’han estabilitzat els preus de mercat. Tot i així, com que els conreus permanents (arbres fruiters) són menys capaços d’adaptar-se a situacions inestables, les noves mesures han estat dissenyades específicament per a aquest sector.

Gràcies a aquestes mesures excepcionals els productors individuals es beneficien de percentatges de cofinançament més elevats del que rebrien en una situació normal. Els agricultors reben un 100 % de finançament europeu per distribuir gratuïtament els seus productes a organitzacions caritatives, per exemple, i evitar així el malbaratament d’aliments. En aquest sentit, val la pena recordar que la fruita que es retira del mercat sense ser consumida i, per exemple, es fa servir per fer-ne compost, que es cull abans de ser madura (collita en verd) o que directament no es cull rep uns ajuts inferiors.

També s’hi inclouen ajuts per a un màxim de 165 835 de tones de fruita de quatre tipus d’arbres: pomes i peres, prunes, cítrics, i préssecs i nectarines. Els beneficiaris d’aquestes mesures són agricultors de dotze estats membres. A més, també s’ha previst d’enretirar del mercat diversos volums de producció per garantir que l’ajuda financera arribi als productors que més ho necessiten.

A més de poder-se acollir a la pròrroga d’aquestes mesures excepcionals, els productors de fruita i hortalisses es continuen beneficiant d’altres mesures de la política agrícola comuna, com ara els pagaments directes, el finançament del desenvolupament rural o els ajuts destinats a les organitzacions de productors; tot plegat puja fins a un total d’uns 700 milions d’euros l’any.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: