Es preveu un increment del 13% en la collita de fruita d’os aquest any respecte a la darrera campanya a Catalunya

“Les previsions de collita de fruita d’os catalanes d’aquest any seran un 13% superiors a les de l’any passat i amb 407.920 tones (t.) recuperarà el potencial productiu perdut en les últimes campanyes”, així ho ha dit el director general d’alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del departament d’Agricultura de Catalunya, Carmel Mòdol, durant la presentació de les previsions de collita de préssec i nectarina a Catalunya per al 2017. L’augment afecta totes les espècies, sent la nectarina i el préssec pla les que més pugen, amb un 15% i un 16%, respectivament.

Per demarcacions, l’increment es manté en totes llevat de la demarcació de Girona que baixa un 7% amb 1.800 t. Lleida puja un 14% i arribarà a les 362.600 tones, Tarragona puja un 5% amb 37.300t. i Barcelona puja un 6% fins a les 6.220t.

Com en les últimes campanyes, el ritme de noves plantacions continua decreixent i la superfície total plantada creix lleugerament. Gairebé es compensen les noves hectàrees amb les arrencades. El préssec pla continua superant el nombre d’hectàrees plantades de préssec rodó. La pavia es recupera lleugerament després d’anys d’arrencades massives, i continua creixent la superfície plantada de nectarina i baixant la de préssec rodó.

Un any de producció normal

Aquesta previsió situa Catalunya en un any de producció normal amb una època de collita sobre calendari, sense solapaments de les diferents zones productives i amb un inici de preus per a la producció de les zones primerenques per sobre de l’any passat.

Segons s’ha explicat en la presentació, ens trobem en un any favorable climatològicament. Temperatures normals, sense incidències, amb les hores de fred adequades, una floració curta i abundant, i quallats excepcionals. Per tot això, s’espera una fruita d’os de qualitat excepcional amb calibres grans i regulars.

Si el 2015 la pedra va causar un descens productiu, l’any 2016 van ser les condicions meteorològiques les que van afectar sobretot a les varietats primerenques amb una floració llarga, quallats irregulars que desequilibrar l’arbre i finalment efectes de pedra.

La campanya 2016, en general, a tot Catalunya també es va reflectir la falta d’hores fred que van patir els arbres.

A hores d’ara, segons ha valorat, la situació es podria resumir en la recuperació de la producció de la zona, una no solapament de collites, un inici millor dels preus en els zones primerenques i una molt bona qualitat en la fruita, amb bons calibres i un sucre elevat.

JDM

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: