La CE proposa unes directrius per a la negociació del Brexit

El Col·legi de Comissaris va enviar al Consell, una Recomanació perquè es procedeixi a l’obertura de les negociacions amb el Regne Unit en virtut de l’article 50. Inclou un projecte de directrius de negociació. Aquest mandat jurídic s’atorga després que el Consell Europeu adoptés les orientacions polítiques dissabte passat. S’espera que aquesta recomanació pugui ser adoptada el 22 de maig pel Consell d’Afers Generals. 

El text presentat complementa les orientacions i estableix les disposicions detallades necessàries per dur a terme la primera fase de les negociacions. La proposta reflecteix el plantejament en dues fases proposades pels dirigents dels vint-i-set Estats membres i dóna prioritat als aspectes necessaris per garantir la retirada ordenada del Regne Unit de la Unió Europea (UE).

Quatre àmbits principals

Les directrius de negociació abasten quatre àmbits principals. La primera prioritat de les negociacions és la protecció de l’estatut i els drets dels ciutadans, els de l’EU-27 al Regne Unit i els del Regne Unit a l’EU-27, així com de les seves famílies. A la Recomanació de la Comissió s’afirma també clarament que perquè pugui passar-se a la segona fase de les negociacions s’haurà d’aconseguir un acord sobre els principis de la liquidació financera. Les negociacions no han de soscavar de cap manera l’Acord del Divendres Sant. Han de trobar-se solucions per evitar l’establiment d’una frontera física a l’illa d’Irlanda. Finalment, s’han d’acordar disposicions en matèria de solució de diferències i governança de l’Acord de Retirada.

Michel Barnier, el negociador de la Unió per a les negociacions amb el Regne Unit en virtut de l’article 50, ha declarat: “Amb la Recomanació que hem presentat avui anem pel bon camí per assegurar que la retirada de la Unió Europea per part del Regne Unit es produeixi de manera ordenada. Això redunda en interès de tots. Tan aviat com el Regne Unit estigui disposat, començarem les negociacions en un esperit constructiu”.

El 29 de març de 2017, el Regne Unit va notificar al Consell Europeu la seva intenció de retirar-se de la Unió Europea. El Consell Europeu va adoptar les seves orientacions polítiques el 29 d’abril de 2017. Les negociacions es duran a terme atenent en tot moment a les orientacions del Consell Europeu i d’acord amb les directrius de negociació del Consell, tenint també degudament en compte la Resolució del Parlament Europeu de 5 d’abril de 2017.

JDM

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: