Horta.net, un nou programa per incorporar millores de base tecnològica en el sector hortícola de Catalunya

L’horta catalana comptarà amb el programa Horta.net, que establirà un marc de col·laboració en el sector hortícola català per a la incorporació de millores de base tecnològica. Així ho ha anunciat la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Teresa Masjuan, en el marc de la Taula Sectorial Agrària de l’Horta, que va tenir lloc divendres de la setmana passada a Barcelona.

Masjuan ha destacat que la voluntat del departament és “millorar l’eficiència ambiental i econòmica d’un sector estratègic per al nostre país com és el de l’horta, i proposar eines que garanteixin les oportunitats que ofereix”.

Horta.net és una d’aquestes eines. Es tracta d’un projecte impulsat pel departament d’Agricultura, a través de l’IRTA, que té com a objectiu desenvolupar sistemes de producció sostenibles que optimitzin la utilització de recursos i millorin la protecció enfront de plagues i malalties, reduint el aportació de fertilitzants.

L’altra finalitat del programa és potenciar l’obtenció de productes hortícoles de proximitat i alt valor afegit per a millorar la competitivitat del sector.

Comité directiu del pla

El pla s’organitzarà mitjançant un Comitè Directiu, que comptarà amb representants del DARP, l’IRTA i el sector productor hortícola català, i un Comitè Tècnic, amb tècnics del DARP, l’IRTA, les universitats, les ADVs, el sector productiu i empreses proveïdores de productes i serveis.

Els estudis per implementar noves millores en el control de plagues i malalties, la validació en finques comercials de les millores definides pel Comitè Tècnic i el Pla de Transferència per a difondre els resultats seran les tres grans línies de treball d’aquest programa.

A la Mesa del divendres també s’ha anunciat la revisió del Pla d’acció per a la biodiversitat cultivada. El Pla es va presentar el 2013 i està en fase de revisió per adaptar-lo a la realitat actual i establir les actuacions per al període 2017-2020 per a Catalunya.

 Impuls del Catàleg de varietats locals d’interès agrari

Una de les actuacions del Pla és el impuls del Catàleg de varietats locals d’interès agrari per fomentar el coneixement de les varietats locals i facilitar la seva comercialització. Aquesta és un instrument important per al sector de l’horta. Actualment estan en tràmit d’inscripció 179 varietats de diferents espècies vegetals, 23 d’aquestes varietats ja inscrites són d’horta.

Una altra de les actuacions previstes és el Banc de llavors per a preservar i conservar les varietats locals d’interès agrari de Catalunya, contribuint, així, evitar la pèrdua constant de recursos fitogenètics de vital importància per a la sostenibilitat de l’agricultura i l’alimentació.

En el transcurs de la reunió, la directora d’Agricultura també ha posat de manifest la importància de mantenir la convocatòria anual de subvencions, amb un total de 1,8 milions d’euros any, amb l’objectiu de potenciar i fomentar les Agrupacions de Defensa vegetal (ADV), “les que considerem eines indispensables en la sanitat vegetal a Catalunya”, ha dit la directora.

JDM

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: