L’IRTA posa en marxa un centre per a la investigació en llet

El passat 29 de març es va inaugurar a l’IRTA de Monells (Girona) la nova Estació de Vacum de Monells (EVAM). Es tracta d’una eina al servei del sector i de la societat catalana, una plataforma d’investigació, experimentació i transferència, única a Catalunya i al sud d’Europa. En aquesta estació es poden integrar els coneixements de climatologia, agronomia, producció vegetal, gestió de l’aigua i de les dejeccions, el maneig, la millora genètica i reproductiva, el benestar i la salut dels animals amb una visió transversal, circular i sostenible, per millorar la competitivitat i sostenibilitat del conjunt del sector de la llet i satisfer les necessitats dels consumidors del nostre país.

L’objectiu d’EVAM és que el sector de la llet es beneficiï de l’aplicació de les noves eines per a la millora genètica i la sanitat, i els nous models d’alimentació i de maneig dels animals per millorar la seva eficiència productiva i reduir l’impacte ambiental. També es treballarà amb el sector en el desenvolupament de noves tecnologies que ajudin en l’obtenció i comercialització de productes lactis diferenciats de qualitat, proximitat i alt valor afegit. El sector pot ser encara més eficient i més competitiu, i l’Estació de Boví de Monells vol ser una eina per contribuir-hi.

El projecte de EVAM es va iniciar formalment a mitjans de l’any 2014 amb la signatura d’un acord de col·laboració entre la Diputació de Girona i l’IRTA per al traspàs de la gestió de la finca Agroramadera Camps i Armet de Monells i la construcció de la nova granja.

El projecte ha suposat una inversió de 2,4 milions d’euros en edificacions i equipaments que han aportat a parts iguals la Diputació de Girona, FEDER regional, el Ministeri d’Economia i Competitivitat i l’IRTA.

L’Estació de Vacum de Monells: un projecte integrador i sostenible

EVAM vol consolidar-se de forma progressiva com a centre de referència en investigació, experimentació i divulgació de la producció, la transformació i el consum de llet a Catalunya, aprofitant les capacitats humanes, equipaments, laboratoris i plantes pilot que l’IRTA té en altres instal·lacions del centre de Monells de l’Estació Experimental de Mas Badia. La Granja compta actualment amb 60 vaques, però en un futur albergarà fins a 120 animals.

Es pretén aconseguir 3 reptes paral·lels:

 1. La investigació orientada per a la generació de nou coneixement que ajudi a resoldre els reptes tecnològics i d’innovació del sector.
 2. La transferència de resultats per contribuir a millorar la competitivitat del sector buscant una major eficiència en la producció, la salut i el benestar dels animals, així com la qualitat i el valor diferencial i afegit dels productes derivats lactis.
 3. Donar a conèixer al ciutadà el procés de producció de la llet i el seu tractament fins al consum, mitjançant la implementació d’accions proactives de divulgació i interpretació.

EVAM part d’un concepte de recerca complet ja que busca integrar tots els elements que influeixen en la producció de llet, des de la producció de farratge fins a la gestió de les dejeccions, passant per la divulgació als ciutadans i consumidors.

La concepció de l’estació part d’un compromís entre les institucions i el sector productor amb una visió:

 • Transversal i interdisciplinària: que permetrà una anàlisi integrada i global de les relacions entre el clima, l’aigua, els cultius, els farratges, els animals i els seus productes.
 • Circular: de la terra a la terra a través de l’ús racional de l’aigua, la producció eficient d’aliments, el maneig respectuós dels animals i la gestió adequada de les seves dejeccions.
 • Cíclica: per aprofitar tots els recursos (naturals i humans) de manera racional i garantir la continuïtat de l’activitat reduint les dependències exteriors.
 • Integral: l’agricultor al consumidor i viceversa. Per poder garantir la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental dels ramaders en un entorn agrari humanitzat i assumint com a propi pels ciutadans.

Els serveis de l’Estació de Vacum de Monells ajudaran al conjunt del sector a:

 • Avaluar, provar i aplicar noves eines, estratègies, tècniques i productes per millorar l’eficiència productiva i la sostenibilitat de les explotacions.
 • Donar a conèixer les novetats de millora en la gestió dels camps, el maneig dels animals i les dejeccions i també les últimes tecnologies aplicades a l’obtenció dels productes derivats de la llet.
 • Tenir un punt de trobada i diàleg dels diferents actors per impulsar projectes de recerca, desenvolupament i transferència des de l’agricultor fins al consumidor.
 • Formar els nous ramaders i empresaris del sector de la llet en els aspectes tècnics de la producció agrícola i en el procés de producció de la llet.
 • Explicar a la societat els elements clau de la producció de llet: les tasques del camp i el maneig precís dels animals i la seva contribució a la salut dels consumidors i l’assoliment d’un entorn rural humanitzat, amb un esperit integrador, constructiu i amb un diàleg bidireccional i transparent.

JDM

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: