Meritxell Serret anuncia la creació de tres circumscripcions econòmiques per al sector de la fruita dolça a Catalunya

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha resolt l’establiment de tres circumscripcions econòmiques de la fruita dolça a Catalunya, concretament per a la pera, la poma i el préssec i la nectarina. Així ho ha anunciat la consellera Meritxell Serret, en resposta a la pregunta del grup parlamentari del PSC sobre les crisis de preus que afecten als productors d’aliments.

La circumscripció econòmica és un dels instruments que ha de permetre la millora de la comercialització de la fruita dolça, ja que es permetrà establir normes, acordades pel sector i d’obligat compliment, sobre les característiques del producte que va al mercat, fet que permetrà incidir en la regulació del mercat per prevenir crisis de preus i poder actuar i minimitzar-ne els efectes, i en cas que es produeixin.

La tramitació de la circumscripció econòmica és un dels compromisos assumits pel Departament d’Agricultura i el conjunt del sector, en el marc de la Taula Sectorial de la Fruita Dolça, per a millorar el funcionament i la transparència dels mercats. La sol·licitud va ser presentada per AFRUCAT, Associació Empresarial de Fruita de Catalunya, que agrupa a través de les 44 organitzacions de productors sòcies prop del 60% de la producció de fruita dolça catalana.

Les primeres en el conjunt de l’Estat

Les circumscripcions econòmiques per al sector de la fruita a Catalunya són les primeres que s’aproven a tot l’Estat, per la qual cosa la consellera ha subratllat que el Govern “estem sent pioners en moltes mesures, pel que fa la circumscripció econòmica, som els primers a tirar-la endavant i estem sent també pioners en les taules de bones pràctiques comercials”.

Serret ha explicat que, des de l’inici de la legislatura, “ens hem trobat amb tota una sèrie de sectors amb greus problemes de crisi de preus, que intentem revertir  tenint  en compte totes les competències que tenim”.

En aquest sentit, la consellera ha explicat que el Departament d’Agricultura està actuant en tots els àmbits, “exercint al màxim les nostres competències” en transparència i formació de preus i en l’estructuració i organització dels sectors. Serret ha recordat que el Govern ha declarat d’interès estadístic els preus agràries, “cosa que no s’havia fet mai” i s’estan impulsant els observatoris de preus. “Estem ja treballant amb el sector per concretar l’observatori de preus en fruita, conill i fruita seca”, ha dit la consellera.

En el decurs de la seva intervenció, Serret també ha exposat altres mesures que s’estan promovent per millorar l’estructuració i organització dels sectors de producció i afavorir la renda agrària. La consellera ha destacat l’impuls dels productes de proximitat i el foment del seu consum; els plans de recuperació de l’oví i el cabrum, de comercialització de carn de conill i d’actuacions a favor de la llet, que s’estan treballant conjuntament amb el sector; i iniciatives com els escorxadors de baixa capacitat a l’explotació per donar més sortida al producte de proximitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: