JARC-COAG demana mecanismes de regulació de mercat per a l’oli d’oliva recollits a la darrera reforma de la PAC

JARC-COAG informa que al conjunt de l’Estat espanyol, i en concret a Catalunya, s’està observant, a la recta final de la campanya de recol·lecció de l’oliva, una equilibrada relació qualitat/preu per als productors. Així, des del sector de l’olivera de l’organització agrària es subratlla que l’evolució en les dues últimes campanyes demostra que el sector no és excedentari a nivell estatal i té capacitat per posar al mercat tot l’oli d’oliva a preus remuneradors per tots els agents de la cadena de comercialització.collita-tgn

En els últims anys s’ha volgut mostrar que el sector espanyol és excedentari en oli d’oliva, en una estratègia permanent de la indústria per mantenir els preus baixos. No obstant això, la realitat evidencia que després de diversos anys de collites mitjanes, ens trobem amb la maduresa suficient per permetre uns preus estables que beneficiïn a productors, industrials i consumidors.

El problema del sector no són els excedents: les exportacions creixen, com ho fa el reconeixement i valoració exterior de l’oli d’oliva com un producte amb unes característiques saludables de primer ordre. En definitiva, el problema estructural del sector no són els excedents, perquè no sobra oli, sinó la volatilitat dels preus.

En l’actualitat, els preus per als olis verge se situen al voltant dels 3,50€/3,60€/kg i 3,70€/kg-3,80€/kg pels verge extra. En aquesta conjuntura, és vital establir els mecanismes de regulació de mercat, recollits a la Política Agrària Comunitària (PAC), per dotar al sector de l’estabilitat necessària.

D’aquí, que JARC-COAG consideri que el moment actual, amb oferta, demanda i preus que es presumeixen estables, és idoni per buscar solucions i engegar les mesures que el sector necessita. Per exemple, és moment que es compleixi la promesa recollida en l’última reforma de la PAC, segons la qual es revisarien i actualitzarien els llindars per activar de forma automàtica l’emmagatzematge privat de producte. Així apareix recollit en el reglament de la OCM única, sense que, transcorreguts tres anys, s’hagi fet gens.

Collita més curta del previst, però de qualitat excepcional

La recol·lecció de l’oliva al conjunt de l’Estat avança a bon ritme i les dades parcials confirmen que no es compliran les previsions, que xifraven la producció d’oli d’oliva a l’Estat espanyol en 1,38 milions de tones. Aquesta xifra es reduirà per dos motius: perquè s’està collint menys oliva (-15%) i perquè el rendiment és inferior per les altes temperatures i la sequera que ha patit el cultiu. Les posteriors pluges han servit per salvar els arbres i tenir millors perspectives per a la campanya de l’any que ve, però han arribat tard per a l’actual. No obstant això, cal destacar que la qualitat en aquesta campanya és excepcional.

A Catalunya, la producció d’oli d’oliva es situarà al voltant de les 34.800 tones, un 28,4% més que l’any anterior. Destaca l’increment d’un 40% a les comarques de Tarragona (26.000 tones) i un descens del 18% en l’olivera de secà de les comarques de Lleida (7.000 tones).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: