JARC afirma que el Govern català continua ofegant el sector amb una retallada del 35% del pressupost respecte el 2010

Francesc Boronat, president de JARC-COAG, ha assistit al debat pressupostari a la Comissió d’Agricultura del Parlament de Catalunya d’aquest matí, per valorar els aspectes que afecten més directament als productors professionals del sector agrari. El representant de l’organització agrària catalana continua denunciant que el pressupost adreçat al sector agrari per al 2017 es manté un 35% inferior al del 2010 (304 milions d’euros per l’any 2017 enfront d’uns 468  milions del 2010) i és totalment insuficient per donar resposta a les necessitats més bàsiques del sector agrari català, malgrat l’increment d’un 13,6% respecte l’exercici anterior.dscn7868

JARC-COAG destaca que l’import adreçat al Contracte Global d’Explotació (CGE) dins l’anualitat 2017, que inclou els ajuts vitals pels pagesos i ramaders professionals, només respondria aproximadament a un 50% de les necessitat de la convocatòria. El CGE 2015 va requerir 103 milions, però en el pressupost 2017 només es preveu dedicar-hi 54 milions. Aquest fet, podria limitar la necessària incorporació de joves o el suport per fer inversions, mantenir les reduccions del 20% en els ajuts agroambientals, els d’agricultura ecològica i els adreçats a zones amb limitacions naturals i impedir que cap nou pagès o ramader es pugui beneficiar d’aquests darrers ajuts.

No surten els números

El President de JARC-COAG indica que l’entitat té en compte que durant l’any 2015 es va donar suport econòmic a 712 incorporacions de joves, xifra històrica que pot ser conseqüència d’una convocatòria 2014 en que no hi havia pressupost i només s’aprovaren 24 inicis d’activitat. Així doncs, malgrat suposar que l’any 2017 el nombre de sol·licituds d’incorporació s’estabilitzarà, situant-se dins la mitja habitual d’unes 300 incorporacions anuals, els números continuen sense sortir. Respecte al suport a inversions, la situació és similar, ja que entre les convocatòries 2012 i 2013 es van haver de denegar 1.200 sol·licituds per manca de pressupost i el 2014 no es va poder ni convocar l’ajut, per tant, l’any 2015 el DARP va donar resposta a més sol·licituds del que és habitual (1.125 aprovades, quan la mitja està al voltant de les 650).

JARC-COAG creu que el mantenir una retallada del 35% en el pressupost del Departament d’Agricultura en relació al 2010, ofega les possibilitat de millora del sector agrari. La contínua manca de recursos econòmics no només afecta les línies d’ajut que l’entitat considera vitals, també hipoteca el fet de poder iniciar polítiques agràries pròpies amb visió de futur i limita la capacitat de reacció del Departament davant qualsevol imprevist (gelades, temes relacionats amb sanitat vegetal o animal, etc).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: