La Generalitat aprova un programa per aconseguir “una finestreta única” en l’apartat de control alimentari

El Govern ha aprovat la creació del Programa d’avaluació i modernització del control oficial de la cadena alimentària a Catalunya, que haurà d’avaluar el sistema actual de control de la cadena alimentària, identificar els punts de millora i concretar el disseny de nous instruments de gestió per optimitzar-los. D’aquesta manera es vol aconseguir una estructura integrada dels serveis que desenvolupen aquestes tasques, que haurà de contemplar tots els àmbits previstos en el reglament europeu per garantir la seguretat i la qualitat dels aliments.dscf0150

Actualment, a Catalunya, les tasques de control oficial agroalimentari són desenvolupades per diferents unitats administratives de diversos departaments de la Generalitat i de les administracions locals. Són de rellevància especial, tan quantitativament com qualitativament, les que han estat desenvolupades pels departaments d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el de Salut del Govern català.

Col·laboració entre administracions

Així, les funcions, conclusions, propostes i recomanacions sorgides en el marc del Programa seran desenvolupades amb col·laboració i consens entre les diferents administracions que intervenen en el control oficial de la cadena alimentària.

Amb aquesta iniciativa, Catalunya s’apropa a l’estratègia de la Unió Europea pel que fa l’organització dels serveis de control de la cadena alimentària apostant per un sistema de control harmonitzat, per sistemes de coordinació eficaços entre les diverses unitats que fan tasques de control i per sistemes de cooperació entre les diverses autoritats competents d’un mateix Estat membre.

Primer sector industrial en vendes

El sector agrícola i ramader, juntament amb la indústria de transformació d’aliments, el seu comerç i la restauració col·lectiva, representen una part molt important del Producte Interior Brut de Catalunya. La transformació d’aliments i begudes és el primer sector industrial quant a vendes netes. Igualment important és el sector agroalimentari com a generador de llocs de treball. El sector agroalimentari és també un important sector exportador, i se situa en tercer lloc només per sota de la indústria química i l’automobilística.

Per poder seguir creixent, és imprescindible garantir que els aliments produïts, subministrats i comercialitzats a Catalunya comptin amb la confiança dels consumidors i dels mercats, tant nacionals com internacionals, sense que es generi cap dubte sobre la seva seguretat i la seva qualitat.

Protecció de la salut

Un bon sistema de control oficial, que continuï garantint un alt nivell de seguretat i qualitat alimentàries, forma part de les estructures per fer competitiu el sector agroalimentari, estratègic per al nostre país. D’aquí, la importància d’aquest nou programa per seguir avançant en la protecció de la salut dels consumidors,  la prevenció de la transmissió de malalties, en proporcionar informació segura, evitar els fraus i millorar la independència dels controls oficials, la innovació i la transparència de cara a la ciutadania.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: