JARC-COAG exigeix a la UE un enduriment dels controls per evitar que entrin productes del Sàhara com a marroquins

JARC-COAG exigeix a la Unió Europea (UE) un enduriment dels controls en frontera per evitar que s’introdueixin al mercat comunitari productes agrícoles conreats als territoris del Sàhara Occidental com si fossin del Marroc, tal com s’ha realitzat fins ara.

La sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea publicada avui reconeix que els territoris del Sàhara Occidental estan fora de l’acord comercial amb el Marroc, perquè el dret internacional no reconeix la sobirania del regne alauita sobre els mateixos. D’aquesta manera, seria il·legal que les produccions del Sàhara entressin a Europa sota les condicions de l’acord amb el Marroc.

Efectes negatius de l’acord

L’organització agrària continua alertant sobre els efectes negatius de l’acord comercial europeu amb el Marroc. Considera que la sentència publicada avui continua en la línia de les declaracions realitzades recentment per la Ministra Agricultura, García Tejerina, en les quals es mostrava favorable a mantenir les esmentades relacions comercials. L’entitat agrària lamenta  aquesta postura, ja que considera que novament es prioritzen acords que perjudiquen seriosament els interessos dels agricultors i ramaders de l’Estat espanyol i dificulten la lliure elecció dels consumidors europeus.

JARC-COAG ja va denunciar al novembre de 2012 que l’Acord de lliure comerç agrícola UE-el Marroc vulnerava la legislació europea sobre comercialització de fruites i hortalisses fresques, en limitar la capacitat dels consumidors per identificar clarament si un producte etiquetat com a originari del Marroc procedeix d’aquest Regne o bé és originari del Sàhara Occidental. L’entitat recorda que la legislació europea de fruites i hortalisses estableix que els productes que es venen com a  frescos s’han de comercialitzar amb la indicació del país d’origen. Sobre aquesta qüestió, hi ha pendent una sentència del Tribunal de Justícia de la UE a una demanda interposada pel Front Polisario.

Impacte sobre el sector de fruites i hortalisses

JARC-COAG rebutja els termes de l’acord aprovat amb el Marroc, perquè perjudica seriosament l’economia de les zones productores de fruites i hortalisses de l’Estat espanyol. Aquests cultius generen a Espanya la meitat de l’ocupació agrària, més d’un terç de la producció final agrària i tenen un important pes en la balança comercial (la campanya passada, el valor de l’exportació es va elevar als 10.500 milions d’euros). La renovació de l’acord suposa un cop dur a l’economia i a l’ocupació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: