JARC-COAG denuncia que el Ministeri facilita que la plantació de vinyes quedi en mans de les grans explotacions

L’organització agrària JARC-COAG reclama al Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient uns criteris justos en les autoritzacions de plantacions de vinya. Durant una reunió del grup de treball en seu ministerial, els representants de JARC-COAG han reiterat que és necessari canviar els criteris d’adjudicació de vinya, ja que els actuals beneficien els grans grups d’inversió, aliens al sector agrari, suposant una clara discriminació per als joves agricultors i pels petits viticultors professionals. veremadora

Malgrat les aportacions i advertiments fetes per JARC-COAG, ignorades pel Ministeri, l’aplicació de l’actual règim de concessió d’autoritzacions de plantació de vinya ha estat causa de greuges que no s’haurien de permetre.

  • Atès que un dels requisits és no tenir cap hectàrea de vinya, s’han quedat sense autorització de plantació els joves viticultors donats d’alta en els últims anys, i que tenien alguna vinya al seu nom, però amb una superfície vitícola insuficient. De forma semblant, d’altres explotacions professionals que requerien ampliar la seva explotació vitícola per a assolir major viabilitat i competitivitat resten per darrere de qualsevol nou sol·licitant de fora del sector.
  • Com que no existeix limitació a la quantitat de superfície concedida, s’ha beneficiat a qui més hectàrees ha sol·licitat. A més, en algunes Comunitats Autònomes hi ha sol·licitants que han rebut més superfície que les de qualsevol explotació professional mitjana, fet que suposa que comencin l’activitat amb un avantatge de dimensionament i sense haver pagat cap dret de plantació. Alhora, aquests mateixos sol·licitants, si no planten fins a 2019, poden seguir demanant més plantacions els pròxims dos anys, sense  acreditar que estan fent la feina ni consolidar el projecte d’explotació.
  • Alguns dels beneficiats ni són ni seran mai viticultors, ja que els criteris per ser considerat Cap d’Explotació permeten gairebé a qualsevol poder sol·licitar les autoritzacions. Determinades sol·licituds s’han realitzat per joves utilitzats com a testaferros, que d’aquí a uns anys passaran les vinyes als veritables beneficiaris.

Davant d’aquesta situació injusta, els representants de JARC-COAG han proposat novament els següents criteris d’adjudicació:

  • En primer lloc, la prioritat en les adjudicacions hauria de ser per als joves viticultors, tant nous com petits que requereixen ampliar la superfície vitícola.
  • En segon lloc, per a viticultors professionals que siguin Explotació Prioritària i  requereixin ampliar la superfície vitícola per millorar la viabilitat i la competitivitat.
  • Tots els sol·licitants haurien de demostrar la capacitat i competència professionals com a agricultors, pel que hauria de definir-se més clarament la figura de “Cap d’Explotació”.
  • En qualsevol cas, hauria de limitar-se la concessió a un màxim d’hectàrees per sol·licitant en la totalitat de les adjudicacions per evitar concentracions de superfícies en mans de grans grups d’inversió aliens al sector agrari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: