30 anys de l’Associació Femenina del Medi Rural

El 13 de desembre, dia de Santa Llúcia a la tarda, ha fet 30 anys que vam fer la presentació de l’Associació Femenina del Medi Rural, al Fòrum Verges (avui Universitat Pompeu Fabra), que vam crear a resultes de l’entrada al Mercat Comú i jo com a delegada a la Comissió Femenina del COPA, tot i que no estava massa d’acord en viatjar a Brussel·les, ja que tenia altra feina; però el 27 de juny d’aquell 1986 vaig assistir a la primera reunió i vaig veure la necessitat de crear una associació per implementar les normatives europees que no teníem aquí, en informació, formació, reconeixement de drets, projectes d’agroturisme, fons europeus, etc.dscn1126

Així va néixer la nostra associació dins de Joves Agricultors, més tard ASAJA i AMFAR l’any 2.000. Què s’ha aconseguit en aquests 30 anys? Si parlem del canvi que s’ha experimentat amb les millores per a les dones, socials, jurídiques, de seguretat en el treball, de formació i d’igualtat en son moltíssimes. El primer i més important, la Directiva 86/613 amb el principi d’igualtat entre homes i dones, que treballin com autònoms, inclosa l’agricultura; al 1998 em va tocar defensar-la al Parlament Europeu, va ser una experiència molt forta quan tots els països la van aprovar, menys el Regne Unit que era contrari a aquesta Directiva. Finalment va ser aprovada el 1992 i a l’Estat Espanyol al 1995 amb el Govern de Felipe González, vaig anar a explicar-la per tot l’Estat, des de Galicia fins a Balears. Abans d’aquesta Directiva les dones agricultores no podien cotitzar sinó eren propietàries, el seu treball invisible i, tant tampoc votar a les cambres agràries, ni fer formació contínua, ni tenien reconeguts els seus drets, ni formar part de societats limitades.

Modificació de la jubilació anticipada

L’any 2000 vaig presentar esmenes al Reglament del FEOGA demanant que es modifiqués la jubilació anticipada dels pagesos, tant titulars com assalariats i conjugues col·laboradors. És gràcies a aquesta esmena que les dones agricultores d’Europa es poden acollir a la jubilació anticipada. També que es tingués en compte la igualtat d’oportunitats per obtenir els Fons Europeus.

Aquí la nostra associació tenia molta feina portant tota aquesta informació, realitzant jornades de salut i seguretat en el treball, conciliar treball i família, seguretat alimentària, defensar les beques pels fills dels agricultors, etc. Si la Universitat no va al camp, que el camp pugui anar a la Universitat.

Hem fet concursos per escoles rurals, projectes Force de formació, d’agroturisme, Equal Urba Rural per emprendre. Publicacions com la d’en Jordi i la Rosa, un conte infantil de prevenció dels riscos a les explotacions agràries, de l’Esther Casals, que ha estat secretaria general de l’associació, i els dibuixos de la Pilarín Bayés. També, el llibre Passant el sedàs 10 anys de la nostra agricultura a Europa. Han estat anys de molta activitat; ara, la situació ha canviat, la majoria de les dones formen part de les empreses familiars tant en societats, SATS o cooperatives, tenim l’agroturisme consolidat, la seguretat social, …. És a dir la nostra entrada a la Unió Europea ha estat molt bona per aconseguir el que no teníem com a dones i famílies.

Però, per la nostra agricultura i ramaderia podem dir que molt poc hem aconseguit, més aviat s’han perdut moltes explotacions, ens deien que per ser més competitius, doncs ni així; avui tenim unes explotacions molt ben preparades, amb noves tecnologies i son per perdre diners, especialment la ramaderia que al cap de 30 anys encara paguem la mala negociació de la nostra entrada. Jo era la més fervent Europea, ara la Unió Europea que no sap gaire cap on va, esperem que això no sigui més que un mal moment. Necessitem una Europa forta i més coherent.

Felicitats a les dones que ho han fet possible. Moltes gràcies.

Rosa Pruna, presidenta d’ASAJA, ex presidenta de l’Associació Femenina del Medi Rural

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: