Rosa March presenta en societat un llibre amb un centenar de receptes fàcils de fer que posa en valor la carn de xai

Rosa March, empresària de l’oví de las Vilas de Collsacabra (Rupit i Pruit) i membre de la junta d’Agroprés (Associació de Periodistes i Escriptors Agraris de Catalunya) ha fet realitat un vell somni, publicar un llibre amb diferents receptes de xai.dscn0734

Dimarts 29 de novembre es va presentar a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), a Barcelona, el llibre “El xai a taula. Receptes per quedar bé i fàcils de fer”, editat per Viena Edicions amb la col·laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat i que ha comptat amb les il·lustracions de la reconeguda ninotaire osonenca, Pilarín Bayés.

En una sala plena a vesar d’amics, representants de l’administració i persones interessades en el tema, March va comentar que “aquest llibre va adreçat sobretot al consumidor i incorpora receptes que sorprendran”. Després de manifestar que el nombre de caps de bestiar d’oví ha baixat un 50% els darrers anys, l’autora del llibre va assenyalar que “hem de donar vida als carnissers o carnisseres de confiança i a la venda directa”.coberta-frontal-xai

Rosa March va acabar el seu parlament recomanant que ara que s’acosten les festes nadalenques aquest llibre pot ser un bon regal, però també “es pot cuinar alguna de les receptes que surten, que és molt indicada per aquesta època de l’any”.

“Activista de les ovelles”

Abans de la de l’autora del llibre van haver-hi diverses intervencions. Així, el president de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), Josep Maria Vives, que té la seva seu a l’IEC i que va fer d’amfitrió de l’acte, va definir a March “com una activista de les ovelles”. Vives va explicar les bondats de la carn de xai i va parlar de les dificultats que té aquest sector per a trobar sortides “i aquest llibre és una d’aquestes sortides”, va afirmar.

El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del DARP, Antoni Diaz, va indicar que “la carn de xai té certes dificultats pel que fa al mercat i des de la conselleria estem treballant en diverses línies per a promocionar-la i posar-la en valor, que és el que fa aquest llibre”.dscn0742

Diaz, que va destacar les habilitats culinàries de Rosa March, va dir que la seva publicació “demostra que hi ha un món fora de la brasa”.

Així mateix, el director general va manifestar que “hem detectat que hi ha una gran demanda de productes de proximitat”, i al respecte va anunciar que “estem engegant ‘Xai de ramat’, nascut i criat a Catalunya, un label de qualitat lligat al distintiu de venda de proximitat”.

Destacat paper de la dona

Antoni Diaz va aprofitar la presentació del llibre, i agafant l’exemple de la Rosa March, per esmentar que “la dona juga un rol emprenedor diferent, complementari a d’altres, i ha de ser protagonista en les polítiques de desenvolupament rural”.

Per últim, va intervenir la periodista Mireia Mallol, que va fer a semblança de l’autora del llibre, un decàleg sobre el que aquest representava per a ella. Entre d’altres coses Mallol va explicar que després de llegir-lo “la vostra relació amb el carnisser canviarà”. A més, va ressaltar que “el xai desperta passions a totes les edats” i “hi ha vida més enllà de les costelles”.

“El xai a taula. Receptes per quedar bé i fàcils de fer”, de 142 pàgines, té més d’un centenar de receptes, des de les que s’utilitza el coll de l’animal a l’espatlla, passant per la cuixa, el costellar i els plats guisats, fins arribar a receptes exòtiques com la cuixa de xai antú (de la Patagònia) al xai a la manera hindú.

Enllaç dues receptes: http://www.vienaeditorial.com/fitxers/TAST_EL_XAI_A_TAULA.pdf

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: