El canvi climàtic i la seva afectació al sector ramader ha centrat la 18a Jornada del Boví de Carn d‘Alcarràs

El canvi climàtic i les afectacions que aquest pot tenir en el sector agrari, en general, i en el ramader, en particular, ha centrat gran part de les intervencions dels ponents que han participat enguany en la Jornada del Boví de Carn d’Alcarràs, realitzada a “Lo Casino” d’aquesta població lleidatana, el dijous 3 de novembre, amb l’assistència d’uns 400 ramaders, veterinaris, estudiants i representants de diferents administracions.dscn0705

Així, van parlar de canvi climàtic, la cap de l’Àrea del Temps de TVE, la coneguda meteoròloga Mònica Lopez; el director general de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri d’Agricultura, Fernando Miranda; i el veterinari i consultor, Josep Subirana. Així mateix, Maria Devant, investigadora en Producció de Remugants de l’IRTA va explicar un projecte de reducció de nitrogen en la fase d’acabat d’engreix.

El representant del ministeri, Fernando Miranda, va manifestar que “el sector del vaquí de carn ha superat en el passat molts reptes, i ara superarà el que està relacionat amb la sostenibilitat o el canvi climàtic”.

Tot i que el tema central de la jornada va ser el canvi climàtic, també es va parlar dels mercats i de les exportacions, i el gerent d’Asoprovac Nacional, Javier López, ho va fer de la interprofessional Provacuno, comentant que el del vaquí de carn havia estat el darrer sector ramader en disposar d’una interprofessional, que, a més, té “un llarg camí a recórrer”.

“Pal de paller”

La jornada va ser inaugurada pel president de l’Associació de Ramaders de Boví de Carn d’Alcarràs, Ruben Manonelles; el president d’Asoprovac Catalunya, Ricard Godia, i la vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Maria Rosa Perelló. Godia, que va indicar que “és molt important que anem interioritzant el canvi climàtic”, va tornar a destacar el paper que juguen les exportacions, de les que va dir que “són el pal de paller del nostre sector a l’actualitat”.

Després d’un debat en el que van participar els ponents i el torn obert de paraula al públic assistent, va tenir lloc la cloenda que va anar a càrrec de Meritxell Serret, consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, acompanyada de l’alcalde d’Alcarràs, Miquel Serra; el director general de Produccions i Mercats Agraris del Ministeri d’Agricultura, Fernando Miranda i el president de l’Associació de Ramaders de Boví de Carn d’Alcarràs, Ruben Manonelles.

Serret va afirmar que “el canvi climàtic és un gran repte que el sector agrari, i en especial el ramader, ha de convertir en una gran oportunitat”. Del sector del vaquí de carn la titular d’Agricultura del govern català va ressaltar el fet que té incorporada “la cultura de la millora continua”.

Aquesta jornada, que s’ha convertit en un referent per al sector, està coorganitzada per l’Associació de Ramaders de Boví de Carn d’Alcarràs (ARB), Asoprovac Catalunya, el Departament d’Agricultura de la Generalitat i l’Ajuntament d’Alcarràs.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: