El sector de la fruita aplega una vegada més, a Mollerussa, al voltant d’unes 2.000 persones en la XXI Jornada Fructícola

a56db2e3-4872-405a-b4d4-3f86da654373El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, a través de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), ha organitzat, avui 19 i demà 20 d’octubre, la XXI edició de la Jornada Fructícola de Mollerussa, una jornada tècnica de referència que constitueix el major punt de trobada de fructicultors i agents del sector fructícola del sud d’Europa, plenament consolidada en ell, amb uns 2.000 assistents entre els dos dies de durada (el primer dia les ponències són en català i el segon en castellà).

Un centenar d’empreses

A més, hi ha un centenar d’empreses que participen en aquesta important jornada, donant a conèixer els seus productes mitjançant la seva presència en un del centenar estands presents, i/o presentant les seves novetats en ponències comercials o demostracions de camp en les finques de l’IRTA a Mollerussa, lloc on es realitza la jornada, que enguany s’han incrementat fins a les 14.

El director general de l’IRTA, Josep Maria Monfort, així com la directora general d’Agricultura i Ramaderia del DARP, Teresa Masjuan, han participat en la benvinguda a aquesta jornada, en què l’IRTA ha presentat, entre altres, un nou model de plantacions de pera conference per a incrementar la seva productivitat. I és que durant 10 anys s’ha avaluat tècnicament i econòmicament nous models de plantació en Conference, i el proposat es basa a utilitzar planta preformada en dos eixos i estructura plana per a facilitar les operacions del cultiu i millorar l’eficiéncia de les aplicacions foliar. Aquest model permet la intensificació i comporta una ràpida entrada en producció i una millor rendibilitat económica.

D’altra banda, la jornada també ofereix altres ponències tècniques, en què, com en el cas anterior, els investigadors també transfereixen els resultats dels diferents assaigs i aporten solucions als problemes que es presenten el sector de la fruita. I en aquesta edició el ponent convidat és Daniel Desmartis, Cap de projectes de desenvolupament i investigació de l’empresa GESEX a Xile, que aportarà una visió molt completa de la fruita d’ós a Xile, un referent en exportació de fruita. També s’abordarà altres temes com: sistemes de formació de ‘Conference’, resultats d’assaigs de portaempelts en presseguer, noves eines per a l’aclarida de la pomera, les recomanacions de maneig en plantacions joves d’ametller i les de l’observatori PROFRUIT en la utilització de xarxes antipedra o les novetats en el programa FRUITNET de minimització de residus en fruita. I, com sempre, també es presentarà les innovacions varietals en pomera, perera i presseguer (en la part expositiva i en la documentació, es presenta informació de 110 varietats) i, a la tarda es visitarà els camps d’assaig. Cal tenir en compte que a l’estiu, a Gimenells, ja es va presentar 80 varietats més.

Incloses en el PATT

Aquestes jornades, incloses dins del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del DARP, són una plataforma per a proposar i expressar opinions, alternatives, preocupacions i solucions als problemes que es van presentant any rere any en el sector. I com cada any, el Servei de Sanitat Vegetal del Departament hi col·labora amb la presentació de dues ponències. I és que la creixent importància que van agafant les malalties bacterianes en fruiters, fa que la preocupació en el sector sigui cada cop més important. És per aquest motiu que l’esmentat Servei de Sanitat Vegetal, conjuntament amb l’IRTA, que organitza aquestes jornades, ha cregut oportú parlar de les dues principals malalties bacterianes que afecten als nostres fruiters. La primera ponència és sobre el foc bacterià en els fruiters de llavor, on s’informa sobre l’evolució del foc bacterià en la zona fruitera de la plana de Lleida; i l’altra aborda la caracterització de la taca bacteriana en fruiters de pinyol, una de les malalties que actualment s’està propagant amb més intensitat per les plantacions de fruiters de pinyol de la vall de l’Ebre, i produïda per l’acció d’un bacteri, Xanthomonas arborícola pv. pruni.foto-pomera-2-2011

D’aquí que Teresa Masjuan hagi conclòs la seva intervenció fent palès que “els resultats ens avalen i la col·laboració estreta, la coresponsabilitat i la implicació de tots els agents, públics i privats, com ho demostren unes jornades com les d’avui, són el camí més encertat per a aconseguir objectius i reptes que ens continuïn posicionant en el mercat com un país capdavanter en fructícltura, tant en producció, com en sanitat, com en la recerca que fa l’IRTA i les empreses com en qualsevol altra qüestió que guarda relació amb aquest sector”.

Josep Maria Monfort ha subratllat el caràcter sempre molt innovador del sector fructícola català, amb la consegüent necessitat de nova informació, raó de la creació l’any 1993 de l’Estació Experimental de Lleida i 20 anys desprès d’un nou centre pioner a Lleida, l’IRTA-Fruitcentre, tot plegat amb l’objectiu d’aportar solucions a través de la recerca i l’experimentació, i transferir de forma efectiva aquesta informació al sector; i “la jornada d’avui és un exemple més del nostre caràcter obert, rigorós i alhora col·laboratiu i tot un referent consolidat per al sector, del que podem estar tots orgullosos, atès que la fem conjuntament agricultors, tècnics, empreses, centres de recerca i administració. I per a l’IRTA és una oportunitat per a transferir tota la informació dels assaigs que fem en fructicultura; però també per a intercanviar informació, mostrar les novetats, valorar la campanya, analitzar els reptes tècnics, buscar alternatives de cultiu i, en definitiva, compartir coneixements per a fer més rentable aquest sector estratègic per a l’agricultura catalana”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: