Un 96% dels expositors han valorat de manera positiva la seva presència a la Fira Agrària de Sant Miquel i l’Eurofruit

L’alcalde de Lleida i president del Patronat de la Fundació la Fira de Lleida, Àngel Ros, ha dit que l’enquesta de satisfacció feta als expositors sobre el resultat econòmic de la 62a Fira Agrària de Sant Miquel i del 31è Eurofruit indica que un 64% dels expositors valora els resultats de la fira com a bons; un 32% de manera molt positivament, i el restant 4% creu que han estat regulars.clausura-feria-sant-miquel-4

Ros ha qualificat “d’èxit” el desenvolupament de la Fira Agrària de Sant Miquel i el Saló Eurofruit, i ha afirmat que “s’han complert les previsions, que ja eren bones atès l’augment del 15% de l’àrea d’exposició respecte a l’edició anterior fins als 74.000 m2, una xifra que representa un rècord absolut, i l’increment del nombre d’expositors directes, fins arribar a un total de 336”. Pel que respecte al volum de visitants, hi ha hagut un lleuger increment respecte a altres anys i es preveu assolir la xifra de 150.000 persones. El paer en cap també ha ressaltat el bon nivell de satisfacció per part dels expositors pel desenvolupament dels dos salons.

Remarcable increment de visitants estrangers

L’alcalde de Lleida ha destacat l’increment dels visitants estrangers, que es correspon a la major presència d’expositors de fora de l’àmbit estatal, en concret, procedents d’Itàlia, França, Portugal, el Regne Unit, Holanda i Alemanya. A més, enguany hi ha hagut una major presència de visitants de l’Eix Mediterrani i de la Vall de l’Ebre, dues zones amb un pes important en el sector agroalimentari. Àngel Ros ha recordat que durant la Fira de Sant Miquel-Eurofruit s’obren molts contactes comercials entre el públic professional i les empreses expositores, que en les pròximes setmanes s’acabaran traduint en transaccions econòmiques.

En el decurs de l’acte de cloenda del saló, Ros s’ha referit també a les llotges, recordant que Mercolleida és un referent en la fixació de preus a escala internacional. El paer en cap ha remarcat “la importància que té per a nosaltres que la negociació entre els productors i la distribució tingui un marc just”, reivindicant d’aquesta manera que la legislació reconegui els mecanismes de fixació de preus en al modalitat de llotges, com fa Mercolleida. Finalment, ha defensat el paper que juguen els parcs científics, com el de Lleida, en el món de la innovació i ha fet una referència a la importància d’infraestructures de reg com el Canal de Pinyana, una obra en procés de modernització que rega 13.000 hectàrees. “Cal fer compatibles la visió mediambientalista amb la correcta gestió de l’aigua i el reg”, ha afirmat.

Fortalesa dels sectors agrícola i ramader de Lleida

La ministra d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient en funcions, Isabel García Tejerina, ha estat l’encarregada de clausurar la 62a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel (Saló Nacional de la Maquinària Agrícola) i la 31a edició d’Eurofruit (Fira Professional de Proveïdors de la Indústria Fructícola), “dos certàmens que any rere any exhibeixen el millor del sector agroalimentari espanyol, català i lleidatà”. La ministra també ha destacat la fortalesa dels sectors agrícola i ramader de Lleida i ha dit que “una part es deu a l’organització de la Fira de Sant Miquel i a la gent del territori que s’hi aboca participant-hi activament”. Finalment, García Tejerina ha remarcat que el treball dels agricultors i els ramaders lleidatans fa que aquests sectors siguin estratègics i una part molt important de l’economia agroalimentària catalana i espanyola.clausura-feria-sant-miquel-5

Pel que fa a la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Meritxell Serret, ha assenyalat que les nombroses innovacions tecnològiques presentades a la Fira de Sant Miquel responen “a la cultura de millora continua” del sector i entre els principals reptes del món agrari, “per tal que la gent jove hi vegi futur”, ha citat la internacionalització, la implementació de la societat del coneixement (TIC’s, APP’s drons, etc.) i l’adaptació al canvi climàtic.

Cerca de mercats alternatius

El president de la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida, Joan Simó, s’ha adreçat a la Ministra d’Agricultura per reivindicar la necessitat de trobar mercats alternatius per al sector porcí i fruiters després del tancament de les fronteres russes. En aquest sentit, ha demanat la col·laboració de Madrid per obrir mercats i gestionar protocols d’exportació amb països com Canadà, EEUU, Japó, Índia, Mèxic o Sudáfrica.

Josep Reñé, president de la Diputació de Lleida, ha recordat que la Fira de Sant Miquel i Eurofruit són un punt de referència dins del món agrari i un important fòrum de debat dels sectors agrícola, ramader i agroindustrial.

En el decurs de l’acte de cloenda han estat lliurats també el 45è Premi del Llibre Agrari i el 1r Premi de l’Article Tècnic Agrari i el 20è Premi a la Innovació Tecnològica i Seguretat en el Disseny de les Màquines Agrícoles i dels Equips de la Indústria Agroalimentària. Cal recordar que Manual veterinario de la aves rapaces, obra escrita per Alfonso Bañeres de la Torre, ha obtingut el primer premi del Llibre Agrari, mentre que els dos articles tècnics guardonats han estat Tratamiento de leptospirosis y brucelosis porcina, de Lorenzo Fraile, i La moniliosis del almendro, susceptibilidad varietal en Andalucía, de A. Ollero, M. Lovera, L. F. Roca. O. Arquero i A. Trapero.

Una anivelladora de camins, presentada per l’empresa Alquileres Villalba, SL, ha estat la guanyadora del 20è Premi a la Innovació Tecnològica i Seguretat en el Disseny de les Màquines Agrícoles i dels Equips de la Indústria Agroalimentària. El segon premi ha estat per a la firma Tallers Antoni Miquel, SL per un sistema d’assistència a l’operador de carretons i el tercer guardó ha correspost a HEMAV, SL per un dron de rotor i un altre d’ala fixa.

D’altra banda, l’impacte econòmic de la darrera edició de la Fira de Sant Miquel i del saló Eurofruit  sobre la ciutat de Lleida ha estat d’uns 6.000.000 d’euros. Aquesta xifra, basada en el càlcul establert per la Generalitat de Catalunya, fa referència a la despesa feta per expositors i visitants en àmbits com l’hostaleria, la restauració, el comerç, el transport i altres serveis.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: