UP alerta que la recuperació de preus en fruita dolça és insuficient per compensar les dues campanyes anteriors

20161001_113835La collita de la fruita dolça d’enguany s’ha caracteritzat per una disminució de la producció en préssec i nectarina, també en pera, i un lleu increment en poma, respecte els quilos produïts el 2015. A l’espera de rebre les liquidacions definitives de preus, el sector tem que la recuperació del preu en préssec i nectarina estigui per sota les expectatives, cosa que fa pensar que serà insuficient per compensar dues campanyes seguides amb preus sota costos de producció. Respecte les liquidacions de pera i poma els fructicultors esperen que es mantinguin per sobre costos de producció i que la poma de bon calibre es pagui a molt bon preu, ja que no n’hi ha gaire en el mercat.

Davant tres anys amb dificultats, en el marc de la Fira de Sant Miquel de Lleida, Unió de Pagesos (UP) ha posat de relleu que el sector fructícola català ha d’iniciar un nou cicle basat en la transparència del mercat i l’ordenació del sector envers aquest. L’anàlisi de la jornada ‘Recuperem el preu de la fruita dolça’ ha anat en el sentit que el sector ha d’utilitzar els recursos que té a l’abast, ja que és un sector bàsicament exportador, on el consum intern disminueix, té un mercat amb pocs compradors que dificulten la recuperació del preu i ha comprovat que la Comissió Europea no pensa intercedir en les crisis de preus de la fruita.

Observatori agroalimentari de preus

Per tant, en primer lloc, Unió de Pagesos compta que el 2017 l’Administració catalana haurà desenvolupat l’observatori agroalimentari de preus, per evitar haver de continuar una campanya més amb preus de referència que cal posar en dubte: aquesta mateixa setmana Mercolleida ha protagonitzat una polèmica perquè les cotitzacions de la poma golden no reflectien el preu real del mercat, finalment la mateixa llotja ha hagut de corregir-se. foto-pomera-1-2011

El sindicat va aconseguir introduir el 2015 dins de la Llei d’organitzacions interprofessionals la necessitat de considerar els preus agraris com a dades d’interès públic per la Generalitat i així garantir una informació de preus procedents d’una mostra estadísticament significativa d’operacions realment efectuades. Uns preus transparents han d’afavorir la millora de la presa de decisions de les nostres cooperatives i centrals a l’hora de vendre.

En segon lloc, la ja sol·licitada circumscripció econòmica de la fruita per l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (AFRUCAT), ha de servir la campanya vinent per implantar els acords a què arribi el sector a tots els operadors catalans, en una situació de crisi o per recuperar el preu en origen de la fruita. UP considera prioritari que el sector es dediqui aquest hivern a acordar mesures davant futures crisis i estratègies que permetin recuperar el preu de la fruita.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: