Unió de Pagesos exigeix de manera immediata mecanismes perquè els mercats elaborin uns preus agraris transparents

Unió de Pagesos (UP) alerta que aquest últim any diversos sectors com fruita dolça, lleter, oli d’oliva o cunícola, han patit les conseqüències d’operar en mercats concentrats en poques mans i amb manca de mecanismes adients per a la transparència de preus, ja que manquen dades reals de preus en els butlletins que es publiquen actualment en la majoria de preus marcats en les llotges agropecuàries catalanes. La Comissió Permanent del sindicat ha fet avui un balanç del sector agrari a Lleida, en una roda de premsa en el marc de la Fira de Sant Miquel.20160929_113526

En un any en que Unió de Pagesos ha renovat el suport majoritari de la pagesia catalana en les eleccions agràries del febrer passat, en les què va obtenir el 56,78% de vots i el 67,29 de representativitat, el sindicat també va celebrar del 22 al 24 de gener el seu XII Congrés a l’Anoia amb el lema La pagesia, sector clau per al futur del país, i va renovar la seva Comissió Permanent amb la reelecció de Joan Caball com a coordinador nacional. Unió de Pagesos també va guanyar, amb la seva candidatura al cens de productors, les eleccions a la Junta Rectora del Consell Català de la Producció Integrada (CCPI) celebrades el 22 de setembre passat. El sindicat es va imposar amb el 76,63% del total dels vots.

Unió de Pagesos va aconseguir introduir l’any 2015, dins de la Llei d’Organitzacions Interprofessionals, la necessitat de considerar els preus agraris com a dades d’interès públic per la Generalitat, i així garantir una informació de preus procedents d’una mostra estadísticament significativa d’operacions efectuades realment. En aquest sentit, el sindicat demana a Agricultura que prioritzi el desenvolupament de l’Observatori Agroalimentari de preus per evitar continuar una campanya més amb preus de referència que cal posar en dubte. Per a Unió de Pagesos, uns preus transparents han d’afavorir la millora de la presa de decisions per part de les cooperatives i centrals a l’hora de vendre.

Situació oligopolística

El sector del vacum de llet català és el que més pateix aquesta situació oligopolística de part de la cadena agroalimentària, amb una oferta inferior a la demanda a Catalunya. Els preus en origen no solament no es recuperen, sinó que la indústria, a més, deixa de comprar llet al ramader i el criteri que estableix els ajuts al sector penalitza les explotacions que havien fet més inversió en la millora de la seva rendibilitat.

Altres mercats, com el del cereal, basat en el preu internacional que ve marcat, iniciarà una segona campanya marcada per uns preus que no compensen els costos de producció. A través del Port de Tarragona entra cereal de molt baixa qualitat a baix preu, la qual cosa hauria de generar oportunitats per als cerealistes que vulguin fer producció de qualitat. Unió de Pagesos aposta per fer pactes amb la indústria, amb el suport de l’IRTA, per orientar les produccions segons les necessitats de la indústria, i alhora que permetin assegurar un preu estable i per sobre de costos de producció a la pagesia.

Pel que fa al mercat porcí, ha tingut una gran variabilitat de preu al llarg de l’any, tot i que compta amb una de les poques llotges considerades amb un funcionament raonable. D’octubre del 2015 fins el maig d’enguany, els ramaders independents han patit fortes pèrdues calculades en uns 15€/animal. Al maig, el mercat europeu va aconseguir trobar en el mercat xinès una bona sortida per al seu producte i s’ha aconseguit remuntar el preu.

Respecte al sector dels farratges dessecats, Unió de Pagesos alerta de la necessitat d’estratègies conjuntes per part dels industrials per poder recuperar les exportacions d’alfals. El sindicat demana una aposta per estandarditzar i normalitzar el producte sortit de fàbrica.

Greu sequera de l’estiu

D’altra banda, enguany el sector agrari s’ha vist afectat per la greu sequera de l’estiu, que ha perjudicat farratges, prats i pastures, olivera i ametlla i, en diferent grau, el cereal d’estiu. Pel que fa a l’olivera, a les Garrigues i en general al secà de la demarcació de Lleida, la davallada oscil·la entre el 30% a determinats municipis i el 70-80% a d’altres. Les pèrdues a tot Catalunya poden arribar a 67 milions de quilos d’olives, l’equivalent a uns 14 milions de quilos d’oli, el que implicarà una pèrdua econòmica per al sector de 42 milions d’euros, dels quals 9 milions com a mínim a la demarcació de Lleida.

Quant a la ramaderia de muntanya, la situació és especialment greu, ja que a més dels problemes de mercat que l’afecten, juntament amb la sequera, ha de fer front als sobrecostos estructurals de les zones de muntanya, com una menor rendibilitat i un increment dels costos de producció. A més, són zones molt sensibles als danys per fauna salvatge, tant a ramats com a conreus. Aquesta situació encara s’ha vist més agreujada perquè el Departament d’Agricultura va retallar el 2015 el 48% dels ajuts per compensar el fet d’estar a muntanya o en zona desafavorida, i enguany la retallada pot assolir un 22,48% dels ajuts del 2015, més d’un 50% dels ajuts a la ramaderia ecològica respecte a l’anterior PDR, juntament amb la supressió dels ajuts per la millora de pastures en zones de muntanya per a la millora del paisatge i la biodiversitat.

Retallada d’ajuts a l’agricultura ecològica

Les decisions preses per Agricultura respecte al nou Programa de Desenvolupament Rural (PDR) i la seva convocatòria 2015 han afectat de manera importanrt la pagesia lleidatana. Respecte a les mesures d’ajuts d’agroambient i clima i agricultura ecològica, per al foment de pràctiques més respectuoses amb el medi, Lleida ha deixat d’ingressar 1.548.667,68 euros en ajuts que han afectat a 2.280 explotacions. Pel que fa a la decisió de retallar els ajuts per compensar les explotacions amb limitacions naturals o d’altres d’específiques (antigues indemnitzacions compensatòries) convocats el 2015, aquesta decisió redueix en 1.560.866,38 euros els ajuts a Lleida i afecta 2.553 explotacions. Així mateix, les retallades en els ajuts 2015 a la modernització de les explotacions agràries ha suposat una pèrdua per a Lleida de més de 4 milions d’euros. Si a això se suma la retallada de les indemnitzacions compensatòries del 2014 per les quals Lleida perd 3.376.621,14 euros que s’haurien d’haver repartir 2.521 explotacions, el resultat és que les decisions d’Agricultura han fet perdre més de 10 milions d’euros a la pagesia de les comarques de Lleida entre el 2015 i el que portem d’any.

Cal recordar que Unió de Pagesos ja ha dut a terme i encara convoca diverses mobilitzacions per aquest motiu, i que treballa per traslladar el perjudici que pot comportar aquestes retallades als grups parlamentaris per tal de corregir aquesta situación.

Els sectors boví i oví han suportat una campanya de vacunació contra la malaltia de la llengua blava per l’actitud negligent del Govern francès al no haver aturat la propagació i l’obligació del Govern espanyol. Cal tenir en compte que aquesta vacunació afebleix els animals, fa baixar la productivitat i, de vegades, fins i tot, els provoca la mort.

Un any més també, el sector agrari s’ha vist greument afectat pels danys de fauna cinegètica arreu de Catalunya, amb la contínua expansió del senglar, cabirol i daines, i l’augment dels danys de conills en zones de Lleida i les Terres de l’Ebre principalment. També s’han repetit els atacs de voltors i de l’ós a les zones de muntanya. Unió de Pagesos ha denunciat aquesta situació i seguirà prioritzant la seva activitat sindical per aconseguir un replantejament urgent en la gestió de la fauna salvatge a tot el territori que permeti revertir la situació actual.

Així mateix, tots els sectors ramaders pateixen la manca d’acord entre Agricultura i Territori per consensuar un nou decret de fertilització i gestió de les dejeccions ramaderes, que porta tres anys de retard. Cal acabar amb l’actual situació d’inseguretat jurídica creada pels informes desfavorables sistemàtics de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) als projectes de granges noves o ampliacions en zones vulnerables i la suspensió de projectes en les comissions territorials d’urbanisme que reclamen informació que ja ha estat lliurada a l’Administració. El sector demana un marc jurídic clar i que serveixi per millorar efectivament, i no sobre el paper, l’ús de les dejeccions ramaderes i no posi entrebancs a l’activitat ramadera.

Observatori de Preus Agroalimentaris

Unió de Pagesos prioritzarà la seva activitat sindical en aquest darrer trimestre de l’any per tal que s’activi tan aviat com sigui possible un Observatori de Preus Agroalimentaris que impulsi preus transparents, perquè es modifiquin les resolucions del 2015 dels ajuts del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) per evitar retallades i exclusió de beneficiaris joves, perquè s’inverteixi en modernització d’explotacions, indemnitzacions compensatòries, ajuts d’agroambient i clima, i ajuts a l’agricultura i ramaderia ecològiques.

El sindicat també treballarà perquè l’informe de danys climàtics del 2016 elaborat per Agricultura no exclogui cap municipi que ha patit pèrdues de producció superiors al 30% de la mitjana del seu terme. Cal recordar que aquest any UP ha interposat la tercera demanda contra el Govern espanyol davant la Comissió Europea per una mala aplicació de la normativa comunitària pel que fa als ajuts directes de la PAC i la regulació de les organitzacions interprofessionals d’àmbit estatal. Aquestes denúncies ja han fet modificar la normativa inicialment aprovada pel Ministeri d’Agricultura que perjudicava a la pagesia a l’excloure tots els beneficiaris que marcava Europa dels ajuts o discriminar a tots aquells joves que venien de sectors sense drets d’ajut.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: