Les escoles de formació agrària catalanes engeguen un nou curs acadèmic amb gairebé uns 10.000 alumnes inscrits

Divendres 23 de setembre es va  inaugurar oficialment un nou curs de les escoles agràries amb gairebé 10.000 alumnes, 830 joves inscrits als cicles formatius de grau mitjà i superior i vora 9.000 a la formació contínua, en totes les seves modalitats. La consellera Meritxell Serret, que va ser l’encarregada d’inaugurar-lo, es va mostrar molt satisfeta amb aquestes xifres, pràcticament idèntiques a les de 2015, any en què es va batre el rècord de matriculats de tota la història de les escoles agràries. Aquest curs 2016-2017, ha dit la consellera, “es consolida el nombre d’alumnes en els cicles formatius i preveiem que les dades d’alumnes en formació contínua estiguin una mica per damunt, tenint en compte que encara no s’ha acabat l’any”.ec58c727-62b5-4be1-aaa3-d648a699a09f

En la presentació d’aquest nou curs, Mertixell Serret ha destacat la quantitat de joves inscrits per rebre formació a fi d’incorporar-se al sector agrari. En aquests darrers dos anys s’han rebut més de 1.300 sol·licituds, quan en tot el darrer període PDR (2007-2015) en van ser 1.673. “Aquest col·lectiu de joves empresaris agraris que s’està formant en aquest moments amb el suport de les escoles agràries perquè tinguin la capacitació professional suficient per a fer-se càrrec d’una explotació agrària és un fet únic en els darrers anys”, ha assegurat la consellera.

La consellera també s’ha referit als 180 joves de diferents sectors inscrits als cursos i seminaris d’emprenedoria, als 20 que fan el seminari d’especialització sobre processat de fruites i hortalisses de IV i V gamma que s’està realitzat a Lleida, gestionat per l’EA de Tàrrega, i els 25 alumnes que estan fent l’estada de formació en centres de treball de diferents països europeus.

Escola d’empresaris  agroalimentaris

Una altra de les novetats d’aquest curs que tot just s’inicia serà la posada en marxa d’una escola d’empresaris agroalimentaris. “Davant la necessitat del sector i l’experiència acumulada en aquest àmbit per les escoles agràries, el Departament d’Agricultura ha desenvolupat un nou model de formació de gestió empresarial que s’impartirà a partir del curs vinent”, ha explicat Meritxell Serret.

El projecte està en la seva fase inicial; tanmateix, es preveu que al mes de juny del 2017 estigui definida la ubicació d’aquesta escola de negocis agrària i el seu projecte formatiu, que anirà enfocat a donar una formació de major nivell en gestió d’empresa a tots els professionals que la necessitin.

Aquesta iniciativa, que s’està treballant des de fa més de tres anys des del Servei de Formació Agrària del DARP, parteix d’un estudi de les necessitats que té de gestió empresarial un professional que porti una empresa agrària, i es va determinar un total d’11 tasques i 8 habilitats que havia de conèixer un empresari agrari. S’han treballat els materials per a poder oferir els cursos a través de la plataforma formativa de Ruralcat (www.ruralcat.net) i s’acabaran de tenir tots durant aquest any 2016.

Se segueix apostant per la formació  Dual

Una altra novetat és el Cicle Formatiu de Grau Superior  (CFGS) de Vitivinicultura que comença aquest curs 2016-17 a l’EA de Sant Sadurní d’Anoia.  Es tracta del tercer que es farà en modalitat DUAL a les escoles agràries. La modalitat dual permet fer una part important de la formació a la mateixa empresa, i es diferencia de les pràctiques en empreses perquè són els tutors que l’alumne té a l’empresa els qui fan de formadors directament, amb el seguiment del programa formatiu preparat amb els professors de l’escola agraria.

Fins ara, s’està fent modalitat dual a l’EA de Vallfogona de Balaguer (CFGS de ramaderia i assistència en sanitat ramadera) i a l’EA de l’Empordà (CFGS de processos i qualitat en la indústria alimentària).

La consellera ha aprofitat l’acte per lliurar diplomes de reconeixement a sis empreses adscrites al programa de formació dual de l’Escola Agrària de l’Empordà.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: