El Departament d’Agricultura triplica aquest any el tractament per poder controlar la processionària del pi

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) iniciarà d’aquí uns dies un tractament aeri sobre 20.000 hectàrees de bosc per combatre la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa). El Departament ha fet un gran esforç per poder triplicar els tractaments en relació a la campanya anterior. S’actuarà en 43 municipis de 12 comarques que són les zones més afectades de Catalunya amb l’ objectiu de la campanya és rebaixar les poblacions d’aquesta plaga.50c2ee01-6f9f-405a-b36f-3408e436d584

La processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) és un lepidòpter defoliador que, a més d’ocasionar danys de consideració en extensions importants de boscos de pins, origina urticària i trastorns al·lèrgics a les persones i als animals.

Les condicions meteorològiques dels darrers anys a Catalunya  amb hiverns i tardors molt temperats han fet que la mortaldat de les erugues hagi estat molt inferior a les habituals amb el resultat d’un important increment d’aquesta plaga

El producte que s’utilitzarà és biològic (Bacillus thuringiensis kurstaki),  és compatible amb l’agricultura ecològica i no està classificat com a tòxic, irritant ni com a perillós per al medi ambient ni per als organismes aquàtics. Cal tenir present les limitacions de la normativa relativa als tractaments aeris que prohibeix els tractaments a menys de 100 metres de zones habitades.

Els criteris per seleccionar les zones a tractar

La selecció de les zones a tractar es prioritzen considerant diferents paràmetres com el grau d’afectació de l’any anterior, la reiteració de les afectacions o l’impacte paisatgístic, entre d’altres. A més, també es manté una estreta informació amb les associacions de persones afectades per sensibilitat química múltiples, així com d’apicultors i titulars d’explotacions ramaderes ecològiques i apicultors. També s’ha informat als ajuntaments que rebran tractament abans de començar els treballs.

L’hivern passat els danys que va produir la processionària van ser molt considerables en diferents indrets de Catalunya. D’acord amb les prospeccions efectuades pels Agents Rurals, de les 725.000 ha de diferents espècies de pins que hi ha a Catalunya, unes 150.000 estaven afectades en diferents graus i més de 20.000 en el més elevat.

Per aquesta raó, existeix una alta probabilitat que el proper hivern els danys tornin a ser extraordinaris, amb els consegüents perjudicis socials, econòmics i ambientals. Això, sumat a les peticions de nombrosos ajuntaments, ha fet que el Departament hagi decidit triplicar la campanya de control d’aquesta plaga. Les zones a tractar han estat seleccionades pels especialistes en sanitat forestal de la Direcció General de Forests.

El tractament aeri, el més efectiu

La campanya de fumigació començarà la setmana vinent i està previst que s’acabi a finals d’octubre. El tractament més efectiu per combatre la processionària en l’àmbit forestal és l’aeri que es realitza a la tardor, en els primers estadis de desenvolupament de les erugues. Aquests tractaments es porten a terme a les zones on les poblacions són més altes a fi d’evitar les defoliacions importants i els problemes d’urticària. El plaguicida que s’utilitza en aquests tractaments per al control de la processionària és un producte biològic, el Bacillus thuringiensis kurstaki.

La tècnica d’aplicació és mitjançant Ultra Baix Volum. En funció de les característiques de la zona, els tractaments es fan amb helicòpter (8.000 ha) o amb avió (12.000 ha).

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: