La Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida i el saló Eurofruit afronten l’edició d’enguany amb excel·lents perspectives

presentacio-sant-miquel-2016-1La 62a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel (Saló Nacional de la Maquinària Agrícola) i la 31a edició d’Eurofruit (Fira Professional de Proveïdors de la Indústria Fructícola), certàmens que tindran lloc del 29 de setembre al 2 d’octubre al recinte firal lleidatà, es presenten amb molt bones expectatives d’èxit, segons els seus organitzadors.

Enguany, cal destacar l’aposta per la internacionalització dels esdeveniments, amb la presència de més expositors estrangers procedents d’Itàlia, França, Portugal, el Regne Unit, Holanda i Alemanya; l’augment de l’àrea bruta d’exposició fins aconseguir el rècord de 74.000 metres quadrats (un creixement del 15% i 10.000 metres quadrats més que l’edició anterior), l’increment del 3% del nombre d’expositors directes, fins a un total de 336 (11 més que l’any passat), i la consolidació dels sectors de la maquinària agrícola, la maquinària industrial, l’automoció, els tractors i l’agricultura de precisió, amb un augment dels metres quadrats.

Espai específic de Drons

La Zona de Drons “Lleidadron Arena” tindrà una nova ubicació i serà especialment espectacular la zona de vols, protegida amb una gran xarxa de seguretat que delimitarà una gran espai de 5.000 metres cúbics, i que recrearà una explotació agrícola (amb diversos tipus de plantes), on les empreses faran demostracions contínues de vol de drons, captura de dades i elaboració d’informes destinats als visitants professionals (agricultors) interessats en el tema. També hi ha un increment d’expositors d’empreses de reg i dels productors agroalimentaris de proximitat, que passen de 4 a 10. A més, cal remarcar l’increment d’empreses d’agricultura de precisió com ara software de recollida de dades climàtiques del camp per a la prevenció de plagues i malalties al camp o l’aplicació per la gestió d’explotacions agràries.

Entre les activitats paral·leles cal fer esment del workshop de la fruita dolça “Cercant equilibris. Innovació, competitivitat, internacionalització”, que
organitza Afrucat, Agroprés, ETSEA, ICEA, BusinessAGRO, e-Comercio Agrario i Sieteagromarketing.com. A més, hi haurà la jornada tècnica Planstar Olivera, organitzada per Eumedia i Vida Rural; les càpsules del DARP, mini-d, sessions informatives sobre temes estratègics per al sector agroalimentari, i la jornada tècnica de “L’horta de Lleida: emprenedoria, activitat agrària i alimentació”, organitzada per l’Ajuntament de Lleida.

Expansió i rècords

Durant la presentació dels dos certàmens firals que ha tingut lloc aquest matí, Àngel Ros, alcalde de Lleida i president del Patronat de la Fira de Lleida, ha dit que “la Fira de Sant Miquel-Eurofruit d’enguany serà la fira de l’expansió i els rècords, atès l’increment de la superfície d’exposició i el nombre d’expositors” i ha augurat que “marcarà una tendència positiva i és un bon indicador de la recuperació de l’economia”. El paer en cap també ha destacat que cada cop hi ha més presència d’empreses vinculades a les noves tecnologies i a l’agricultura de precisió.

Joan Simó, president de la Cambra de Comerç de Lleida i de la Comissió Delegada de Fira de Lleida, també ha posat l’accent en l’increment d’expositors i la presència d’empreses dedicades a la venda de tractors.

El delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, ha anunciat que “el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació tornarà a disposar d’un estand, amb la voluntat que sigui un espai de trobada, de coneixement i d’intercanvi d’informació sobre les noves tecnologies i les tendències en el món agrícola i ramader, vinculades a l’aigua, els nous cultius o el tractament integral de dejeccions ramaderes”.

Enric Mir, diputat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, ha comentat que “els dos certàmens es presenten amb unes perspectives excel·lents” i ha destacat “l’increment de 4 a 10 del nombre dels productors agroalimentaris de proximitat que seran presents en una fira que és un aparador estratègic per projectar-se a l’exterior”.

150.000 visitants previstos

Oriol Oró, director general de Fira de Lleida, ha mostrat la seva satisfacció per la bona resposta dels empresaris, que s’ha notat en el positiu dinamisme de contractació i en el rècord de metres d’exposició, i ha insistit en el fet que la Fira de Sant Miquel-Eurofruit té com a una dels seus grans objectius la internacionalització. Oró també ha dit que s’espera mantenir o augmentar els 150.000 visitants registrats en l’edició del 2015.

La gran manifestació firal internacional acollirà enguany 336 expositors directes (11 més que l’any passat) repartits en una àrea bruta d’exposició de 74.000 m2 (10.000 que l’edició anterior), el que representa la plena ocupació del recinte. Quant al programa d’activitats paral·leles, un dels principals valors afegits de la Fira Agrària de Sant Miquel, oferirà 60 propostes, incloses  jornades tècniques, conferències, presentacions, demostracions, reunions professionals i les demostracions de productes i aliments del congrés “Aliments del territori i tu”.

El programa inclou també dos guardons clàssics, el 45è Premi del Llibre Agrari i el 1r Premi de l’Article Tècnic Agrari i el 20è Premi a la Innovació Tecnològica i Seguretat en el Disseny de les Màquines Agrícoles i dels Equips de la Indústria Agroalimentària. Cal recordar precisament que Manual veterinario de la aves rapaces, obra escrita per Alfonso Bañeres de la Torre, ha obtingut el primer premi del Llibre Agrari, mentre que els dos articles tècnics guardonats han estat Tratamiento de leptospirosis y brucelosis porcina, de Lorenzo Fraile, i La moniliosis del almendro, susceptibilidad varietal en Andalucía, de A. Ollero, M. Lovera, L. F. Roca. O. Arquero i A. Trapero.

La inauguració oficial de la Fira de Sant Miquel i del saló Eurofruit tindrà lloc el divendres 30 de setembre, a les 17 h, al Saló de Congressos del Palau de Vidre de Fira de Lleida, i anirà a càrrec de Carles Puigdemont, president de la Generalitat de Catalunya. La cloenda es farà el diumenge 2 d’octubre, a les 17 hores, sota la presidència d’Isabel García Tejerina, ministra en funcions d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. Els dos salons romandran oberts de 10 a 20 h.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: