El Departament d’Agricultura anuncia que destinarà 6,4 milions d’euros a la gestió sostenible dels boscos catalans

pinus_pinea_bayonneEl Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) destinarà 6.432.631 euros a la gestió forestal sostenible per al 2017. Aquests ajuts van destinats a actuacions silvícoles, prevenció d’incendis forestals i restauració del potencial forestal, inversions per la transformació i comercialització dels recursos forestals, redacció i revisió dels instruments d’ordenació forestal i a la xarxa viària per a la gestió dels boscos.

Els ajuts d’aquesta convocatòria, que es publicaran en breu al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), són cofinançats entre el Departament d’Agricultura, que aporta el 57%, i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupalment Rural (FEADER).

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, ha confirmat aquesta inversió, avui durant la seva visita territorial a les comarques del Maresme i el Vallès Oriental. Serret ha explicat que aquests ajuts serviran per millorar la gestió forestal sostenible a Catalunya i que l’objectiu final és treballar conjuntament propietaris públics, privats, i administració per millorar la política forestal a Catalunya.

La consellera també ha assegurat que d’aquests nous ajuts es reservaran 100.000 euros que serviran per lluitar contra el decaïment del pi pinyer que afecta a les comarques del Maresme i el Vallès Oriental.

Fort decaïment dels pins  

El pi pinyer a les comarques del Maresme i del Vallès Oriental ha patit un fort decaïment per la sequera acumulada els darrers anys i la insuficient gestió dels boscos que ha provocat una excessiva densitat de l’arbrat amb el conseqüent augment de la competència per l’aigua i els nutrients.

Existeixen també causes immediates que originen aquesta situació com ara els atacs per processionària, fongs (principalment Thyropsis halepensis), i diversos perforadors, sobre tot  Tomicus destruens.

Des del mes de maig hi ha una comissió tècnica formada per representants del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, de la Diputació de Barcelona, del Consell Comarcal del Maresme, del Centre de la Propietat Forestal i de les Associacions de Propietaris Forestals locals . Aquesta comissió es reuneix periòdicament per acordar actuacions dirigides a disminuir el decaïment del pi pinyer.  La comissió es coordina amb tots els ajuntaments per tal de detectar les zones d’afectació i localitzar-ne els propietaris forestals i també ha editat un tríptic informatiu en el que es donen recomanacions a la propietat forestal.

A banda d’aquestes actuacions de caràcter immediat, la comissió treballarà també a mig termini per definir els objectius de les pinedes de pinyer al Maresme, considerant tant els escenaris de canvi climàtic com les perspectives econòmiques. Es pretén potenciar la gestió conjunta de finques forestals per superar la manca de gestió deguda a l’atomització de la propietat, promoure la planificació de les finques forestals i buscar millor sortida comercial a la fusta de pinyer.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: