UP denuncia una diferència de preu injustificada de l’avellana entre les llotges de Reus i les d’Itàlia i Turquia

Unió de Pagesos (UP) ha denunciat una diferència de preu de l’avellana “injustificada” entre les llotges de Reus i les d’Itàlia i Turquia, que en el cas d’aquest últim país pot arribar a suposar fins a un 58% el valor del de la Llotja de Reus.avellanes

El sindicat ha recordat que el dilluns passat 5 de setembre la Llotja de Reus va iniciar la cotització de l’avellana per aquesta nova campanya, amb un preu cotitzat de 2,20 euros la lliura de negreta. En canvi, el preu mitjà de l’avellana a Itàlia ha encetat la campanya amb un valor de 2,60 euros la lliura, 0,40 euros per sobre el valor de Reus (tot i que determinades varietats cotitzen a 3,36 euros la lliura, 1,16 euros per sobre de la cotització de Reus). A Turquia les cotitzacions actuals oscil·len entre les 14,30 i les 12,25 lliures turques el kg closca, l’equivalent a 3,48 i 3 euros la lliura d’avellana. Així, la diferència de preu amb Turquia és d’entre 0,80 i 1,28 euros la lliura, de fins el 58% del preu en origen.

Cal assenyalar que les estimacions oficials turques de producció d’avellana per aquesta campanya són de 468.000 tones, quan la mitjana de producció és de 550.000 tones; per tant, el mercat estarà condicionat per una forta demanda en relació a l’oferta disponible. Per tot això, Unió de Pagesos troba incomprensible que el preu cotitzat aquesta primera setmana per l’avellana negreta per part de la Llotja de Reus sigui tan baix. El sindicat considera que aquest preu no reflecteix la realitat del mercat. Davant aquesta situació de cotitzacions a inici de campanya per sota de la realitat del mercat, que s’ha produït en diverses ocasions en els darrers anys, Unió de Pagesos demana al Departament d’Agricultura que l’Observatori Agroalimentari de Preus comenci a elaborar ja els preus representatius de l’avellana i no esperi al gener com té previst, ja que en els pròxims quatre mesos es comercialitza el gruix de les avellanes i se’n determinen els ingressos del productor.

Poca transparència

En aquest context de poca transparència del mercat interior de l’avellana, amb preus per sota dels internacionals, els productors de fruita seca s’enfronten des del 2015 i per als propers cinc anys amb la decisió del Departament de deixar de pagar el 20% del valor de les ajudes agroambientals de producció integrada en ametller, avellaner i noguer (35 euros menys per hectàrea en ametller i noguer, i 72 euros menys per hectàrea en avellaner), i de deixar totalment fora d’aquestes ajudes durant aquest període als nous sol·licitants, com els joves que s’incorporen a l’activitat agrària. Cal tenir en compte, a més, que els productors de fruita seca, i especialment els d’avellana, ja van patir la desaparició d’una de les mesures agroambientals específiques del cultiu i la precarització de la segona mesura específica amb l’aprovació del nou Programa de Densenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020.

El sindicat també reclama al Departament que rectifiqui la seva decisió i que aporti els fons necessaris per pagar a la pagesia les ajudes agroambientals compromeses per aquest període de cinc anys. És la primera vegada que el Departament d’Agricultura decideix deixar de pagar als pagesos i pageses ajudes agroambientals.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: