Agricultura i els municipis de Lleida es coordinen per a fer front als danys per les inclemències meteorològiques

El director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat, Oriol Anson, i el director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Ferran de Noguera, s’han reunit a Lleida amb representants dels municipis i consells comarcals lleidatans afectats per pedregades i altres inclemències climatològiques, amb l’objectiu de posar en comú les afectacions registrades en les darreres setmanes i establir un marc de treball conjunt per a poder donar el màxim suport a les explotacions agràries afectades.c735f8d7-2011-4db2-a581-1d53f73ebde0

El Departament d’Agricultura ha ofert als assistents a la reunió dur a terme un seguiment acurat i coordinat dels danys registrats, i dels que es puguin donar fins a finals d’any, per tal que aquesta informació i les accions que se’n desprenguin de la mateixa es puguin compartir amb els representants del sector en el marc de la Taula Agrària. Els responsables del DARP han insistit en la voluntat “d’estar i treballar al costat del sector”.

El DARP s’ha compromès a vetllar per a què el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) publiqui, el més aviat possible, l’Ordre de reduccions dels mòduls de l’IRPF de l’exercici actual per a les explotacions afectades i que aquesta sigui el més ajustada possible als danys reals registrats el 2016; i a recollir i transmetre tota la informació dels danys  amb la màxima celeritat. En aquest sentit, els responsables del Departament han recordat que, a l’hora d’establir quins municipis s’inclouen en la reducció de mòduls, l’Ordre del Ministeri estableix el municipi com la referència per a beneficiar-se de la reducció de mòduls.

Altres instruments

Des del Departament també s’ha informat als representants de municipis i consells comarcals sobre altres instruments dels quals disposen per a pal·liar els danys per adversitats climatològiques, com ara les línies d’assegurança agrària existents i les línies de préstec per a les empreses agràries habilitades per l’Institut Català de Finances (ICF).

Els responsables del DARP han recordat que habitualment no es publica cap Ordre d’ajuts per a pal·liar els danys ja que, pràcticament, tots els danys són assegurables i, per tant, no són indemnitzables per part de les administracions. Tot i això, han manifestat  que des del Departament d’Agricultura s’està obert a parlar sobre la millora del sistema d’assegurances per a adaptar-lo a les necessitats del sector. Actualment, el DARP destina 8,9 M€ anuals a la subvenció de les assegurances agràries.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: