UP adverteix que la sequera pot fer perdre a Catalunya la meitat de collites de vinya, fruita seca, olivera i pastures

Unió de Pagesos (UP) adverteix que la important sequera d’aquest estiu a Catalunya tindrà greus afectacions sobre diversos sectors tant agrícoles com ramaders. Pel que fa als conreus de secà, en patiran les conseqüències la vinya, l’ametlla i l’avellana i l’olivera, i amb la ramaderia, per la manca de pastures i farratges, conreus al seu torn afectats per la sequera.0

En la vinya, la sequera afectarà la majoria de les zones productores de Catalunya, en funció de les comarques i de la ubicació del conreu. El sindicat estima que les pèrdues de la collita se situaran entre el 30 i el 40% respecte a la l’anterior.

Pel que fa a la fruita seca, els ametllers i avellaners en terres de secà estan força afectats, i produiran ametlles i avellanes petites que costaran de pelar. En el cas de les ametlles, si la pell no s’obre i queda enganxada, tampoc es podran assecar, i es malmetrà així l’ametlló, que es florirà. La sequera, a més, afectarà també aquests ametllers i avellaners, ja que els arbres que han patit molt i que no es desprendran del fruit acabaran morint. En les zones més de secà, que no són fondalades i que han patit força, el sindicat calcula que ja s’han mort el 20% dels ametllers i si no plou en 15 dies es poden arribar a perdre el 50% dels arbres. Tot i que plogui, la collita no es recuperarà però se salvaran els arbres, que tornaran a rebrotar. A aquest problema de l’ametlla cal sumar-hi les pèrdues provocades pel fred i la manca de quallat en les varietats primerenques com la marcona i la llargueta, que afectaran greument la producció tant si estan en secà com en reg de suport.

Quant als avellaners en regadiu, la collita serà igual o més curta que l’any passat, però els productors patiran un increment dels costos d’energia, ja que han hagut de regar des del maig al setembre, gairebé el doble que en un any normal.

Ha de ploure en quinze dies

En el cas de l’olivera, si no plou en quinze dies es pot donar per perduda la meitat de la collita de les oliveres en secà. En cas de que les pluges arribin, tampoc serà una campanya excel·lent però s’allunyarà de ser desastrosa.

Pel que respecta a la ramaderia, el sector també pateix greument els efectes de la sequera. A les comarques de la Catalunya central es perdran els farratges per ensitjar, i la ramaderia extensiva en general només es podrà beneficiar del primer dall dels prats perquè el segon s’ha perdut. Les pastures de muntanya ja van començar a patir la sequera el mes de juliol en alguns indrets, però el mes d’agost ha estat molt sec a tot el territori, de manera que els animals han pogut aprofitar molt poques pastures seques.

Encara que a primers de setembre arribin les pluges, ja és massa tard per esperar una recuperació d’aquests conreus, i per tant, hi ha ramaders que ja han comprat aliment per al bestiar des del mes d’agost, mentre que altres preveuen que hauran de retirar els animals de les pastures abans del previst i comprar aliment que no s’ha pogut produir en els prats, pastures i camps de conreu.

Com altres anys, també durant aquest estiu Unió de Pagesos ha estat realitzant un seguiment del comportament de l’assegurança de compensació de pèrdua de pastures per tal de valorar si els períodes de sequera que detecta el sistema, i que es realitzen per teledetecció amb les lectures realitzades per un satèl·lit, es corresponen amb els que realment pateixen els ramaders.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: