La nova Llei d’ordenació vitivinícola s’aprovarà el 2017

En el marc de la Taula Sectorial de la Vinya i el Vi s’ha explicat la previsió per part del Departament d’Agricultura d’aprovar, a finals del 2017, una nova Llei d’ordenació vitivinícola, que havia quedat aturada la passada legislatura, i que està prevista en el Pla de Govern. En aquest sentit, els participants de la Taula s’han manifestat a favor d’aquesta iniciativa, sempre i quan es faci amb la implicació del sector. 8f8ef0a9-b827-4420-abb9-fe8a8b2ac5e7

L’objectiu d’aquesta nova llei és l’adaptació de la normativa catalana a la normativa europea, així com donar cobertura amb una norma amb rang de llei d’àmbits regulats per normes reglamentàries o estatals, a més d’impulsar la simplificació administrativa i l’ús dels mitjans electrònics en la relació Administració-operadors i ciutadans. Així mateix, el que es pretén és una norma que es correspongui millor a l’evolució de la viticultura catalana dels últims anys, un text més adaptat a la realitat actual d’aquest sector.

Així mateix, el DARP també està desenvolupant un nou Decret que regularà el control del potencial vitivinícola a Catalunya. Aquest decret té com a finalitat donar un marc jurídic a totes les novetats introduïdes per la Unió Europea en aquest àmbit, adaptant-se així a la nova Organització Comú de Mercats Agrícoles (OCM).

Anàlisi del sector i previsions de collita

Durant la reunió també s’ha fet una anàlisi de la situació actual del sector, i s’ha confirmat que el conjunt dels vins amb Denominació d’Origen catalana lideren el mercat a Catalunya l’any 2015 i la tendència a l’augment del valor dels productes vinícoles catalans.

Quant a les perspectives de collita, s’ha posat de manifest per part dels assistents, la preocupació per la sequera actual que en cas de que es mantingui, pot afectar a la verema d’enguany.

Ajuts

En un altre ordre de temes, el DARP ha explicat que per a la campanya 2015/2016, 314 programes d’empreses van obtenir ajuts per valor de 8,4 milions d’euros per promoure el vi a països tercers. Per la campanya d’enguany, 2016/2017, se n’han presentat 403 programes i s’aprovaran  9,1 milions per subvencionar-los.

Les accions subvencionables en aquesta línia d’ajuts van adreçades a mesures de promoció i publicitat, de qualitat, de participació en esdeveniments, fires i exposicions i campanyes d’informació.

A més, la direcció general de Desenvolupament Rural ha fet balanç dels pagaments d’aquest últim exercici en matèria de reestructuració i reconversió de la vinya, on s’han pagat mes de 4,51 milions d’euros.

Nou règim d’autoritzacions

Respecte a l’aplicació del nou règim d’autoritzacions de plantació de vinya, que va entrar en vigor el passat 1 de gener de 2016, els resultats d’una primera valoració destaquen una evolució continuista pel que fa al volum d’arrencades i de plantacions de vinya.DSCN2533

Per un costat, ja s’han atès arreu de Catalunya prop de dos milers de sol·licituds de conversió dels antics drets de plantació en autoritzacions. Aquestes conversions permeten que no es perdi el potencial vitícola vigent de campanyes anteriors, respectant els períodes de caducitat dels drets d’origen.

D’altra banda, està finalitzant el procés de concessió d’autoritzacions de noves plantacions de vinya, anomenat mecanisme de salvaguarda, amb un resultat final de 13.481 hectàrees sol·licitades a tot l’Estat Espanyol i 4.173 hectàrees concedides (segons resolució publicada el passat dia 30 de gener de 2016). El viticultors de Catalunya han sol·licitat un total de 413 hectàrees, de les quals 329 són admissibles i, després de fer un repartiment a prorrata atès que la superfície demanada ha superat amb escreix l’oferta pel Ministeri, se’n podran concedir 178,2. El procés es va iniciar amb la presentació de sol·licituds, del passat 1 de febrer al 15 de març, i finalitzarà amb la notificació de les concessions als viticultors, les quals s’hauran enviat abans de l’1 d’agost tal com preveu la normativa. Aquest procés, que permet un augment anual del potencial, es repetirà cada campanya en les mateixes dates.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: