JARC-COAG considera una “trampa” el nou paquet de mesures de la Comissió Europea per afrontar la crisi làctia

JARC-COAG qualifica de “trampa” el nou paquet de mesures presentat ahir pel Comissari d’Agricultura, Phil Hogan, per donar suport als agricultors i ramaders davant les dificultats del mercat, especialment les dels productes lactis.Vaques llet

L’organització agrària rebutja els nous plantejaments per diversos motius:

  • El programa de reducció voluntària de la producció de llet (dotat amb 150 milions d’euros) emmascara un pla d’abandó encobert, al mateix temps que afavoreix una deslocalització de la producció en favor dels països del centre i nord d’Europa i els interessos d’indústries i cadenes de distribució. “És inacceptable que l’ajust del mercat lacti europeu es vulgui realitzar a costa de la desaparició de milers d’explotacions, sobretot dels països del sud d’Europa, cas d’Espanya. Països com Irlanda, Alemanya, Dinamarca i Holanda ens volen expulsar del mercat per acaparar-ho. De gens serveix que els ramaders que pitjor ho estan passant s’acullin a una reducció indemnitzada si la resta augmenta la producció de forma paral·lela”, lamenten des de la sectorial de la llet de JARC-COAG. L’organització reitera que les solucions eficaces per reactivar els preus al ramader passen per una reducció obligatòria en l’àmbit comunitari que serveixi per alliberar els excedents del mercat i ajustar l’oferta a la demanda.
  • L’excepcionalitat respecte al pagament de l’ajuda acoblada 2017 als ramaders de llet està vinculada a la mesura anterior perquè pretén estimular la reducció de la cabanya i la reestructuració del sector. JARC-COAG considera que aquesta mesura és contradictòria amb l’esperit de les ajudes acoblades, instaurades inicialment per ajudar als sectors en crisis a mantenir les seves explotacions. A més, suposa una trampa per al ramader, ja que aquells que redueixin la seva cabanya en 2017 veuran rebaixat l’import de l’ajuda acoblada en 2018 i anys successius.
  • Així mateix, JARC-COAG creu que l’extensió de la intervenció pública de llet en pols i l’ampliació dels règims d’ajudes a l’emmagatzematge privat de la mateixa no tindran cap tipus d’efecte al mercat si no van acompanyades d’una pujada dels preus d’intervenció. Lluny d’això, suposa un incentiu perquè la indústria mantingui les cotitzacions a la baixa.

Grup d’experts

Precisament per millorar la situació del sector lacti català, el DARP ha convocat aquest matí una reunió a Barcelona, en la qual ha comunicat la creació d’un grup d’experts, format per especialistes en màrqueting, comunicació, producció i altres disciplines, que tractaran d’ajudar a resoldre els problemes que arrosseguen els productors. A més, plantejaran accions per fer-ho possible.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: