El govern català prioritza la prevenció del malbaratament alimentari, des de la producció fins al consumidor

Evitar els excedents en totes les baules de la cadena alimentaria i augmentar l’aprofitament dels que es puguin generar són dues de les premisses bàsiques que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) considera que han de formar part de l’estratègia per lluitar contra el malbaratament alimentari. Aquesta és una prioritat estratègica del Govern de la Generalitat per la seva rellevància social, econòmica i mediambiental. DSCN4849

El DARP ha creat la Comissió interdepartamental per al malbaratament alimentari, en compliment del mandat del Parlament de Catalunya, fruit del Ple monogràfic sobre emergència social  que es va celebrar el passat mes de març i que instava el Govern a prendre mesures. Aquesta Comissió es reunirà el proper divendres, 15 de juliol, i s’hi presentaran tota una sèrie de propostes de cara a la futura Llei sobre l’aprofitament d’excedents alimentaris, que s’ha debatut a la cambra catalana.

L’objectiu final de totes les propostes de millora és prevenir el màxim possible el malbaratament d’aliments i situar Catalunya com a regió capdavantera referent a Europa en la lluita contra el malbaratament alimentari i el foment de la sostenibilitat. En aquest sentit, cal promoure comportaments i actituds, per part de tots els actors, encaminats a recuperar el valor dels aliments i a considerar les restes alimentàries com a recurs

Des d’Agricultura es proposarà que s’estableixin mesures concretes per incentivar la reducció del malbaratament, que s’obligui als agents de la cadena alimentària a instaurar mesures d’autocontrol i que s’estableixi un sistema d’incentius i de control del compliment de la llei.

Accions conjuntes 

La Comissió Interdepartamental ha d’establir accions conjuntes encaminades a combatre el malbaratament dels aliments i aprofitar l’excedent alimentari. A través d’aquest grup de treball es volen recollir totes les iniciatives que s’estan duent a terme a nivell de la Generalitat de Catalunya en aquesta temàtica per tal d’agrupar-les i dissenyar un model comú de funcionament que centralitzi tots els esforços i permeti treure més rendiment de les actuacions que es duent a terme.

En aquest sentit, cal distingir molt clarament les actuacions generals contra el malbaratament que poden tenir impacte a nivell econòmic i mediambiental, de les accions d’aprofitament de l’excedent alimentari  a nivell social que ja s’estan treballant amb èxit en el marc de la Taula Solidària.

D’altra banda, també s’estudiaran referents legislatius i de bones pràctiques procedents tant de països de l’àmbit europeu com de l’internacional, ja que actualment Catalunya no disposa de cap regulació normativa sobre aquesta temática.

Aquest grup, creat el passat mes de juny pel Departament d’Agricultura, està format per l’Agència de Salut Pública, l’Agència de residus de Catalunya, l’Agència Catalana del Consum i el Departament de treball, Acció Social i Famílies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: