La consellera Serret reclama una PAC pròpia, ajustada a la realitat i a les necessitats del sector agrari de Catalunya

La campanya 2015 ha estat la primera del nou període de la Política Agrària Comuna (PAC) 2015-2020, en què s’ha aplicat un nou sistema d’ajuts per a l’agricultura i la ramaderia, basat en un complex sistema. Davant del repte que han suposat aquests canvis, que han requerit de nous controls i la implementació de noves tecnologies, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha simplificat les tramitacions i ha fet els pagaments en el termini establert: en total els ajuts directes han suposat 262,5 milions d’euros per al sector agrari català.7bd9a073-c953-4f8e-a97e-736340e66420

Aquesta xifra significa una pèrdua de 5 milions d’euros en els darrers 2 anys per al sector agrari català, segons ha explicat la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret.

Segons la consellera, una vegada més l’aplicació de la PAC amb un criteri de repartiment de fons estatal no respon a les necessitats dels diferents sectors de producció catalans, alguns dels quals en surten especialment perjudicats, com és el cas de la vinya i la fruita dolça. És per aquest motiu que des de Catalunya es reclama la transferència directa dels fons de la PAC que li corresponen, el sobre català, per poder dissenyar un model propi, que permeti una millor gestió dels ajuts, adaptats a la realitat agrària de Catalunya.

Dels 262,5 milions d’euros abonats en la campanya 2015, 233,7 milions corresponen a ajuts no associats a la producció (pagament base, pagament verd i complement de joves), dels quals s’han beneficiat 49.551 agricultors; 24 milions són ajuts associats a producció ramadera, amb 4.482 beneficiaris, i 4,6 milions d’euros són d’ajuts associats als cultius, que han beneficiat 13.375 productors.

Agricultor actiu

Per primera vegada aquesta PAC ha incorporat la figura d’agricultor actiu, de forma que els ajuts es destinen a persones que acrediten la seva activitat. Aquest fet ha suposat que s’hagi reduït el nombre de beneficiaris respecte a les campanyes anteriors, però que els ajuts s’hagin concentrat en les persones que exerceixen l’activitat agrària i n’assumeixen el risc empresarial.

Respecte l’any anterior, la PAC 2015 ha suposat una reducció dels ajuts de 730.494 euros i respecte el 2013 el descens ha estat de 5,09 milions d’euros. A més, l’actual model de PAC, amb uns criteris estatals en el repartiment dels ajuts, penalitza sectors de producció amb molt de pes a Catalunya. Penalitza el model vitivinícola català, basat en una producció de qualitat al voltant de les denominacions d’origen, ja que els diners pels ajuts que rep aquest sector es van generar amb els ajuts a la destil·lació d’alcohols de vins de baixa qualitat, situació que sí beneficia altres comunitats autònomes que van portar molta més producció a la destil·lació que Catalunya. La fruita dolça és un altre sector que en surt perjudicat amb l’actual model de la PAC, ja que els diners pels ajuts que rep aquest sector es van generar en la fruita que va anar a transformació, pel que queda fora tota la superfície de fruita que anava a consum com a fruita fresca.

Davant d’aquesta situació, que s’arrossega pel manteniment de la referència històrica dels ajuts, l’objectiu de Catalunya és disposar dels seus propis fons per poder definir  una PAC pròpia i ajustada a la realitat del sector agrari català, que serveixi per orientar-lo cap a una major competitivitat i sostenibilitat, amb l’objectiu final de garantir la producció d’aliments sobre la base d’unes produccions bones, sanes i segures.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: