La IGP Gall del Penedès obté el reconeixement europeu

El Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) ha publicat el 14 de juny la inscripció de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) ‘Gall del Penedès’ en el registre europeu de les denominacions d’origen protegides i les indicacions geogràfiques protegides.untitled

Així, aquest producte s’afegeix als 1.340 productes agroalimentaris amb Denominació d’Origen Protegida (DOP) i IGP que compten amb l’empara de la Unió Europea; més de 190 dels quals corresponen a aliments produïts a l’Estat espanyol, i 22 a Catalunya.

La Indicació Geogràfica Protegida ‘Gall del Penedès’ protegeix carn fresca de pollastre de la varietat Penedesenca negra millorada de la raça Penedesenca tradicional. Es tracta d’una au de creixement lent, molt rústica, amb bona vitalitat, de tipologia corporal mediterrània, lleugera i de producció de carn pesada, resistent a la calor i al fred mediterrani. És una carn que es caracteritza per la seva qualitat gustativa, el color rogenc de les canals. i una carn i uns músculs ferms i sucosos.

Sistema de producció lligat a la tradició vitivinícola

Per a la cria del ‘Gall del Penedès’ s’utilitza un sistema de producció estretament lligat a la tradició vitivinícola de la zona, amb la inclusió de granet de raïm en la seva dieta. Altres característiques de la producció és que els animals es crien en galliners que disposen d’accés a l’exterior durant tot l’any, i l’edat mínima de sacrifici és de 98 dies.

La Indicació Geogràfica Protegida ‘Gall del Penedès’ va ser promoguda i sol·licitada per l’Associació de Criadors de la Raça de Gallines Penedesenca’ amb la intenció de dinamitzar, valoritzar i protegir la producció d’aviram penedesenc. Els productors preveuen que el reconeixement com a IGP serveixi per a incrementar les vendes i el valor afegit del producte. Això però, la importància i l’impacte econòmic i social del reconeixement de la IGP no es limita a un impacte directe, sinó que es preveu un impacte indirecte sobre l’economia del territori atesa la repercussió sobre el turisme, i s’espera que la IGP Gall del Penedès es sumi a les denominacions d’origen víniques del Penedès (DO Penedès i DO Cava), i reforci encara més la idea que el Penedès és terra de productes de qualitat, arrelats al territori, que són un bon unnamedcomplement per a potenciar el turisme.

73 municipis

La zona de producció de la IGP ‘Gall del Penedès’ comprèn 73 municipis de l’Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf, l’Anoia, i l’Alt Camp. Aquesta zona geogràfica de producció de la IGP ‘Gall del Penedès’ ha estat definida en funció del criteris següents: l’antiguitat i reputació del producte, la realitat econòmica, social i històrica del territori, i els factors mediambientals.

Així, la zona de producció de la IGP ‘Gall del Penedès’ està formada pels municipis següents:

  • Alt Penedès: comarca sencera (27 municipis).
  • Baix Penedès: comarca sencera (14 municipis).
  • Garraf: comarca sencera (6 municipis).
  • Anoia (25 municipis): Argençola, La Llacuna, Cabrera d’Igualada, Piera, Masquefa, Hostalets de Pierola, Vallbona d’Anoia, Capellades, La Torre de Claramunt, Carme, Orpí, Santa Maria de Miralles, Bellprat, Sant Martí de Tous, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, La Pobla de Claramunt, Castellolí, El Bruc, Òdena, Igualada, Rubió, Jorba, Montmaneu i Copons .
  • Alt Camp: Rodonyà.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: