El Col•legi Oficial de Veterinaris publica una guia per fomentar l’adquisició responsable d’animals de companyia

El Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona (COVB) ha publicat la “Guia per a GUIA_PORTADAl’adquisició responsable d’animals de companyia” amb un triple objectiu: que abans d’adquirir un animal estiguem segurs que podrem cobrir les seves necessitats vitals i de salut; que comptem en tot moment amb l’assessorament dels veterinaris, i que denunciem a les autoritats qualsevol situació de tracte incorrecte dels animals. Els professionals de la veterinària volen posar fre així a la venda irregular d’animals de companyia, o exòtics, provinents d’altres països.

Es tracta d’aconseguir que es deixin de comprar cadells provinents d’aquesta pràctica il·legal perquè el “negoci” deixi de ser rentable, i també de conscienciar la població que denunciar-ho (al SEPRONA, als Mossos d’Esquadra, a la Generalitat o a l’ajuntament pertinent) és la millor manera d’eradicar-ho i de protegir-los.

Segons el COVB, és una bona notícia que com a societat ens preocupem cada vegada més pel benestar dels animals, però ens equivoquem quan, veient un animal en una botiga o en una pàgina web, el comprem pensant que així li donarem una vida millor: cal tenir clar, insisteix el COVB, que si comprem l’animal al seu lloc n’hi posaran un altre. Cal fer una compra responsable amb el benestar animal.

La “Guia per a l’adquisició responsable d’animals de companyia” és ideal per a qui estigui pensant adquirir un animal de companyia, i s’ha redactat tenint en compte els drets dels animals i les bases de la tinença responsable, que aposta per l’adopció. Abans d’emportar-nos un animal a casa, cal tenir clar que:

 • El compromís durarà tota la vida de l’animal (uns 12 anys, els gossos, 16, els gats)
 • Que no convé crear-se falses expectatives, tenir un animal comporta felicitat però també sacrificis.
 • Que cal consensuar la decisió entre tots els membres de la família, perquè l’animal condicionarà la nostra vida i haurem de tenir-lo present sempre que vulguem sortir de cap de setmana o marxar de vacances.

La publicació destaca també els avantatges:

 • Acariciar un animal disminueix l’estrès.
 • Sortir a passejar-los millora la nostra salut.
 • Donen afecte incondicional, sense jutjar-nos.
 • En el cas de la gent gran, no només faran companyia sinó que els mantindrà actius físicament.

Per garantir que, en cas de fer el pas, tracteu amb criadors i botigues respectuosos amb el benestar i la protecció animal, el COVB ha elaborat també una sèrie de consells que es resumeixen, una vegada més, en que el millor és deixar-se assessorar pel veterinari de confiança:

 • El criador o la botiga han d’estar registrats com a Nucli Zoològic a la Generalitat.
 • L’animal de companyia ha de tenir la documentació sanitària en regla i cal comprovar-ne la identificació, l’origen i els antecedents.
 • Preguntar quant de temps fa que és a la botiga o amb el criador, i també pel programa de socialització i d’exercici físic diari, si està en una botiga.
 • La botiga té una responsabilitat davant les malalties d’incubació en el moment de la venda o davant la presència de signes de determinades malalties congènites o d’altres problemes.
 • Un cop a casa, és molt recomanable dur-lo al veterinari perquè comprovi tant la documentació com la salut física i mental. Si l’animal està malalt o presenta un comportament estrany, el veterinari ens donarà el Certificat de signes de malaltia, document amb què es pot denunciar el venedor per incompliment de la normativa de protecció dels animals davant la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat de la Generalitat, davant l’Ajuntament o autoritats pertinents.

Es pot consultar al propi COVB quin és el centre d’acollida o refugi de protectora que tenim més proper. En qualsevol cas, és recomanable que tot procés d’adopció inclogui una entrevista personal amb el cuidador, passejades amb l’animal, visites al domicili i un petit seguiment posterior. Així mateix, l’animal ha de ser entregat: esterilitzat, desparasitat, identificat amb el microxip i amb les vacunes al dia (una sèrie de tràmits que caldrà pagar).

Recomanacions per la compra d’animals

En cas de compra, la “Guia per a l’adquisició responsable d’animals de companyia” recomana tenir en compte que:

 • Hem d’haver sigut informats sobre la mida màxima que pot assolir l’animal, el tipus d’alimentació i les instal·lacions i atencions que pot necessitar.
 • L’animal ha d’estar desparasitat, sense símptomes de malalties psíquiques o físiques, ni malalties hereditàries diagnosticables, i que ha d’estar identificat.
 • En cas de ser cadells, han de tenir més de 8 setmanes (i més de 12, si provenen d’altre països).

L’incompliment d’aquestes obligacions, per part dels venedors, suposa una falta greu castigada amb una multa de fins a 2.000 euros. L’alta a l’AIAC (Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia) us ajudarà a recuperar-lo. En el cas dels animals provinents d’altres estats europeus, les exigències han de ser màximes. A la “Guia per a l’adquisició responsable d’animals de companyia”, el COVB explica també que els cadells provinents d’altres estats europeus es controlen en origen. Pel qual en aquests casos cal demanar sempre:

 • El passaport europeu amb les dades de l’animal.
 • Informació sobre vacunes, desparasitacions i nucli zoològic d’origen.

Totes aquestes dades responen al fet que els cadells només poden viatjar sense la seva mare si provenen d’un nucli zoològic autoritzat; si estan identificats i tenen 12 setmanes o més; si han transcorregut al menys 21 dies de la seva vacunació contra la ràbia; si compten amb un certificat veterinari oficial i amb un passaport.

Només així, verificant la procedència de l’animal i comprovant que disposa de tota la documentació necessària, col·laborarem entre tots en la protecció dels animals i en frenar la seva entrada il·legal.

Un microsite per elegir l’animal ideal

El COVB aconsella que ens informem molt bé de quin tipus d’animal ens convé més, pel seu físic i els seus costums, perquè no ens n’acabem quedant un de molt més actiu que nosaltres o massa gros pel nostre pis (o viceversa).

Per posar-ho més fàcil, s’ha creat la “Mascotinder”, una microsite que mitjançant un qüestionar senzill i àgil (amb preguntes com ara “De quina mida és casa teva?”, “Quantes vegades pots sortir a passejar?”, “Com definiries el teu caràcter?”) ens suggereix l’animal més adient a la nostra manera de ser, les característiques de casa nostra, etc. Des d’un cactus a un Gran Danès, passant per un periquito, un gat persa, una serp, una fura o Golden Retriever.

10.000 exemplars editats

Se n’han editat 10.000 exemplars de la guia que es repartiran gratuïtament en totes les clíniques veterinàries de la demarcació de Barcelona que formen part del COVB.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: