La pedregada de diumenge 22 de maig a les comarques del Segrià i les Garrigues ha afectat 3.181 hectàrees de cultius

La forta tempesta registrada la tarda-vespre de diumenge a les comarques lleidatanes del Segrià i les Garrigues ha afectat unes 3.181 hectàrees de cultius. Aquesta és la xifra que ha fet pública el director dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura a Lleida, Ferran de Noguera, en una reunió a la Granja d’Escarp (Segrià) amb els alcaldes de la zona per avaluar els danys i visitar algunes de les finques afectades.unnamed

Ferran de Noguera ha explicat que la tempesta, provinent de la part de l’Aragó, anava acompanyada de calamarsa, amb fortes ratxes de vent i amb força intensitat de pedra seca en algunes zones. El director també ha destacat que els danys causats van afectar inicialment la zona sud de la comarca del Segrià, sobretot La Granja d’Escarp, afectat quasi en la seva totalitat, i part dels municipis veïns de Seròs, Massalcoreig, Maials, Llardecans i Torrebesses. El temporal va reprendre força en arribar a les Garrigues, afectant els municipis de Granyena de les Garrigues, Juncosa, El Soleràs, Els Torms i La Granadella.

Diàmetre d’entre 1 i 1,5 cm

La pedra caiguda tenia un diàmetre d’entre 1 i 1,5 cm i va afectar principalment el cultiu de la fruita dolça, amb un nivell de danys molt dispers, arribant en les zones més afectades a pèrdues d’entre el 70 i el 100% de la collita. Les plantacions en collita i les més pròximes al període de collita, a mitjans o finals de juny, són les més afectades. D’altra banda, el cultiu de l’ametller del Segrià també s’ha vist afectat, però en menor mesura amb caiguda de fruits que difícilment superen el 20%.

A la comarca de les Garrigues, els cultius més afectats han estat l’ametller i l’olivera. L’ametller també ha patit amb un grau d’afectació molt dispar, d’entre un 10 i un 50%  a causa dels cops de la pedra en els llocs de més afectació, i a més hi hauria un10% d’ametlles caigudes.

En l’olivera, a les Garrigues s’estima que hi haurà entre un 10 i un 20% de pèrdua de flors, i caldrà esperar per tal de veure en quina baixada de producció es pot traduir. A tots els municipis afectats, a l’olivera podem trobar danys a la fusta i defoliació que requeriran tractaments. Els municipis més afectats per reducció de floració són la Granyena de les Garrigues, Juncosa, El Soleràs, Els Torms i La Granadella.

La tempesta va continuar cap a L’Albi, Vinaixa, Bellaguarda i el Vilosell, però ja amb més aigua i menor afectació per als cultius, segons el DARP.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: