El Departament d’Agricultura ha engegat la campanya per reduir els incendis de primavera als boscos de ribera

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha començat a actuar aquests dies per prevenir els incendis forestals que tenen el seu origen en els boscos de ribera. Aquests boscos creen unes masses cotonoses de llavors que presenten una gran inflamabilitat i poden esdevenir un greu problema pel que fa a l’inici d’incendis. Les primeres actuacions d’enguany s’han dut a terme a les riberes de l’aiguabarreig del Segre i del Cinca, al sud del Segrià i al Vallès Oriental.unnamed

Els treballs que es duen a terme durant la campanya consisteixen, bàsicament, en l’aplicació d’aigua sobre el terreny cobert d’aquest borrissol. Aquesta acció tracta d’aconseguir l’eliminació de la inflamabilitat de les masses cotonoses de borrissol.

Sis anys de campanya

Aquesta campanya que es realitza des de fa 6 anys dóna molts bons resultats, ja que és una bona eina de prevenció d’incendis. L’any passat, hi va haver 44 incendis originats en zona de borrissol que van cremar 12 hectàrees, la meitat que l’any 2014.

El Departament, una vegada valorats positivament els resultats de les actuacions dutes a terme l’any passat, ha decidit enguany mantenir el desplegament de l’operatiu.

Aquesta temporada, el dispositiu actuarà sobre uns recorreguts de més de 364 km de boscos de ribera per aconseguir reduir el risc d’ignició que suposa la propagació del borrissol que produeixen els arbres de ribera, bàsicament el Populus alba (àlber) i el Populus nigra (pollancre).

Aquestes actuacions es duen a terme en zones predeterminades de les comarques de la Catalunya Central (Anoia, Solsonès, Bages, Berguedà i Osona), Lleida (Noguera i Segrià) i Barcelona (Baix Llobregat, Garraf, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental i Alt Penedès).

La campanya de prevenció d’aquest tipus d’incendis es basa en un operatiu del DARP format per personal de les 5 unitats del GEPIF (Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals) que són les encarregades de dur a terme els treballs de ruixat amb aigua per eliminar el risc d’ignició del borrissol i uns 50 agents del cos d’Agents Rurals de les diferents comarques que duran a terme el seguiment dels 360 punts localitzats. Aquests efectius comptaran amb la col·laboració de les ADF que amb la seva disponibilitat de voluntariat actuen a les comarques de Barcelona i la Catalunya Central.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: