Els propietaris forestals manifesten el seu malestar per l’abandonament dels boscos per part de la Generalitat

Assemblea CFC 1El Museu del Suro de Palafrugell (Baix Empordà) ha acollit l’Assemblea General Ordinària del Consorci Forestal de Catalunya (CFC), l’associació majoritària dels propietaris silvicultors actius catalans. En el decurs de l’acte, s’ha fet la lectura de la Declaració de Palafrugell, en la qual s’ha manifestat el  malestar i la incompresió per la retallada del 40% en els Pressupostos de la Generalitat destinat al cofinançament dels reballs de gestió i millora forestal, el que des de l’organització es considera “un pas enrere greu i un greuge comparatiu”.

La meitat de la superficie total

El document referma la importància dels boscos en el conjunt del país, incidint en el fet que representen la meitat de la superfície total, alhora que lamenta que Catalunya se situï entre les cinc comunitats autònomes que menys inverteixen per hectàrea forestal. Així mateix, recorda que hi ha un reconeixement generalitzat sobre el fet que el bosc és la principal infraestructura verda del país i que la gestió i millora del mateix és fonamental. És per aquest motiu que la Declaració de Palafrugell reivindica que és fonamental garantir la viabilitat econòmica de les explotacions, i això passa pel suport de l’administració al cofinançament d’uns treballs que no generen un retorn econòmic. Els propietaris forestals demanen que l’administració compleixi amb el seu compromís vers el bosc, contribuint d’aquesta manera amb un incentiu que representa el 50% del cost dels treballs.

Finalment, el Consorci Forestal de Catalunya lamenta que la retallada del pressupost d’enguany suposa deixar la inversió de la Generalitat en els boscos de propietat privada (1,73 M€) a poc més de la despesa que l’administració local preveu per a l’execució de franges d’urbanitzaions a la demarcació de Barcelona.

En aquest sentit, demana a la Generalitat que reconsideri l’assignació econòmica prevista pels ajuts a boscos privats i les previsions pels propers 4 anys contingudes en el PDR 2014-2020. La Declaració de Palafrugell clou remarcant que donar un tomb a aquesta situació és un clam del conjunt del sector productor i un acte de responsabilitat, coherència i solidaritat col·lectiva, alhora que lamenta que s’augmenti la inversió per lluitar contra els incendis enlloc de, com recomanen tots els experts, posar recursos per combatre l’origen del problema: l’abandonament de la gestió.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: