Passen consellers però els mateixos problemes es mantenen (1a part)

El 8 d’abril el Departament d’Agricultura ha publicat l’Ordre dels ajuts associats al contracte global d’explotació 2016. Aquest fet, que d’entrada pot passar desapercebut, és una mostra més de la mala gestió que fa el DARP d’uns ajuts molt importants per als pagesos i ramaders de Catalunya. Dic això, perquè teòricament el període per sol·licitar aquest recolzament econòmic s’inicià el passat 1 de febrer i finalitza el 30 d’abril, i com a molt es perllongarà fins el 15 de maig si ho determina el Ministeri d’Agricultura. Per tant, als pagesos i ramaders catalans ens deixen 15 dies hàbils per analitzar i decidir quins podem o volem sol·licitar.

De tota manera, aquesta mostra d’ineficàcia en la gestió d’un tema que es repeteix any rere any, i que per tant, ja podrien tenir més per la mà, no és ni de bon tros el més greu.

El que realment ens preocupa als de JARC-COAG és que la conselleria no sigui capaç d’esmenar els importants errors de base, i els repeteixi sense més.

El DARP continua sense assegurar els diners que cal per donar resposta a les línies de suport més importants pels agricultors i ramaders professionals de Catalunya. Ens referim a la incorporacions de joves, les inversions productives, els ajuts a l’agricultura i la ramaderia ecològica, les Indemnitzacions compensatòries per zones amb majors dificultats productives i els ajuts agroambientals. Històricament, per exemple, el pressupost per inversions o competitivitat s’esgota en les primeres dues o tres convocatòries i es deixa penjats molts productors durant anys (entre el 2012 i el 2013 es van denegar 1.440 sol·licituds d’aquest ajut i el 2014 no es va poder ni convocar).

Senyors, ha arribat l’hora de fer les coses be, i si realment creuen que s’ha de recolzar el necessari rejoveniment del nostre sector, potenciar la competitivitat de les nostres explotacions, contribuir a la sostenibilitat del model i mantenir l’activitat agrària en zones on qualsevol altra activitat econòmica és difícil o inviable, han de treure diners d’altres ajuts menys importants i posar-los aquí.

No donaran més diners

No poden seguir enganyant-nos a tots! l’Estat no ens donarà més diners, Brussel·les tampoc no està per la labor i la Generalitat només dedica l’1% del seu pressupost al nostre sector en general. Per tant, considerem que el Departament d’Agricultura te l’obligació de gestionar de forma molt eficient els recursos econòmics disponibles, i més en la situació actual. Nosaltres tornem a reclamar que és prioritari assegurar els ajuts que arriben realment al camp, a la vena dels productors i ramaders professionals.

En segon lloc, demanem que no es deixi penjats els joves que s’han incorporat fa més de 5 anys quan demanen recolzament econòmic per fer inversions productives per la millora de les seves explotacions. Ells son la sàvia nova, han de poder ser els emprenedors que empenyin el sector endavant i el facin més competitiu. Els que ara es queden sense ajut segueixen sent joves, malgrat fer més de cinc anys que han iniciat l’activitat agrària. Ells son els que amb moltes dificultats treballen per mantenir el seu projecte professional, per millorar-lo, per fer-lo més rendible. Està bé pensar amb els que comencen, però no podem oblidar els que ja s’hi estan deixant el llom. No és una bona decisió estratègica de futur.

A JARC-COAG estem oberts a tractar una altra vegada aquest tema amb el nou equip de la Conselleria, tal i com ho hem fet amb els seus predecessors, però si ens asseiem a parlar no és per perdre el temps. Obrin la fitxa financera de tots els ajuts inclosos en el PDR 2014-2020 i parlem seriosament de quines partides es poden reduir per blindar el suport als temes que realment contribueixen a la millora de les explotacions professionals agràries!

Francesc Boronat, president de JARC-COAG Catalunya

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: