JARC-COAG reclama ajuts d’Estat per als productors de fruita davant els preus més baixos de la darrera dècada

L’organització agrària JARC-COAG ha reclamat un paquet de mesures de suport per als productors de fruita davant les greus dificultats que estan travessant. L’entitat ha explicat que aquest sector necessita preu “perquè viu i vol seguir vivint del mercat. Hem fet un gran esforç per la qualitat, hem obert nous mercats, però no ens ho paguen. Les cadenes volen els nostres productes, però els volen barats, amb la connivència de les autoritats. Hi ha estratègies per marcar preus a la baixa però ningú ho investiga. La Comissió Nacional de Mercats i Competència mira cap a un altre costat”.Tractorada a Lleida_Preus dignes_setembre 2015

JARC-COAG, ha comentat que aquest suport podria articular-se a través d’ajuts d’Estat o mitjançant ajuts de mínimis amb fons estatals i autonòmics, consistents en:

  • Refinançament del deute que, avui dia, tenen els productors, tant de caràcter hipotecari, per l’adquisició i millora de les seves explotacions, com per les seves necessitats de circulant de les últimes campanyes. Es tractaria d’una moratòria de dos anys per als venciments de capital i interessos d’aquests crèdits, així com per als nous interessos generats amb càrrec íntegre a les ajudes d’Estat o de mínimis.
  • Establiment de nous crèdits (ICO) destinats a proporcionar liquiditat i capital circulant a les explotacions per poder fer front a la nova campanya agrícola. Aquests crèdits podrien arribar a un principal màxim de 75.000 € per beneficiari amb un període d’amortització de cinc anys, incloent-hi un any inicial de carència. La bonificació dels interessos recauria en les ajudes d’Estat o mínimis.

Finançament necessari

Aquest sector, que no té ajuts, “necessita finançament i no que ens portin a l’escorxador amb les entitats financeres”, exigeix l’organització agrària. La difícil situació que travessen té el seu origen en causes diverses, que abasten tan variables meteorològiques com unes altres de caràcter polític o econòmic. L’embargament rus sobre l’exportació de productes agrícoles de la UE ha tingut un efecte molt notable en el sector en les últimes campanyes. A això, s’uneixen les greus dificultats que estan afectant els productors durant la present i passades campanyes, derivades de múltiples factors, entre els quals destaquen: les irregulars condicions climàtiques; la competència plantejada per les importacions incontrolades procedents de tercers països, una major coincidència de calendaris de producció amb altres països competidors de la UE o les conductes comercials abusives.

El passat 14 de març, la Comissió Europea, en el marc del Consell de Ministres d’Agricultura de la UE, va reconèixer la situació de crisi de rendibilitat que pateix el sector de les fruites, i que considerarà una acceptació temporal en l’increment del límit màxim de les ajudes estatals dels Estats membre fins a un valor de 15.000 € per agricultor i any, eliminant a més el límit màxim nacional per a aquest tipus d’ajudes.

“Molts productes han registrat les cotitzacions més baixes en els últims anys i en alguns casos els preus més baixos en l’última dècada. Per exemple, les últimes campanyes de fruita d’os i de llavor han estat per sota dels paràmetres de rendibilitat”, subratllen des de JARC-COAG.

Mesures ineficients

Les mesures disposades a través de reglaments comunitaris per pal·liar el bloqueig dels enviaments a Rússia no han tingut impacte sobre la rendibilitat dels productors perquè el seu disseny és ineficient i perquè han estat escassament utilitzades per part de les empreses de comercialització en origen a causa de la pressió que exerceix sobre elles la distribució comercial.

Aquestes comercialitzadores en origen envien tot el producte al mercat, fins i tot sense assegurar un preu al productor. D’altra banda, els sistemes de prevenció i gestió de crisi en el sector resulten ineficaços i no serveixen per revertir problemes de baixos preus al mercat i, per tant, per mantenir la rendibilitat final dels agricultors.

“El que planteja la UE és un insult a la intel·ligència. Perllongar les mesures contra el veto rus no és la solució, encara que s’augmenti una mica el preu de retirada o s’incorporin nous productes com el caqui o la magrana. El problema va més enllà. Això és una crisi estructural i necessitem eines efectives”, apunten des de l’organització agrària. I afegeixen que “ara comença la campanya de la renda i malgrat la crisi vindran a recaptar al sector. Fa mesos que vam presentar un informe per a la reducció estructural dels mòduls i encara no han contestat”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: