Cadascú al seu lloc. Eleccions agràries a Catalunya 2016

Arran dels resultats de les eleccions agràries del dia 28 de febrer, des d’ASAJA volem fer diverses consideracions i deixar a cadascú al seu lloc.

Pensem que es va anar amb presses per convocar aquests comicis, i es van publicar decrets ‘express’ per poder celebrar eleccions agràries sense cambres agràries, sense publicitat i que passessin ben desapercebudes. Creiem que hi havia una sola finalitat, fer-nos fora a ASAJA, que no tinguéssim representativitat.

Sinó, per què s’ha passat del 10% dels vots necessaris en les darreres eleccions de fa cinc anys (llavors a cambres agràries) per ser reconeguts com a organització agrària a un 15%, que és el que és demana en les eleccions a nivell estatal, mentre que a nivell autonòmic és un 10%? Tot aquest enrenou s’ha degut a que la Unió de Pagesos (UP) va voler tenir representativitat a nivell estatal, formant part de la Unión de Uniones, però el ministeri d’Agricultura els hi va demanar un 15% dels vots, amb la pega que solament van treure un 8%.

Gran enrabiada

La gran enrabiada que va tenir el sindicat agrari l’hem pagat ASAJA; així a pocs dies de les eleccions agràries catalanes, els seus dirigents ens van comentar que nosaltres prendríem de la nostra pròpia medicina. Aquesta és la seva medicina, demanar un 15% a Catalunya com si ja fóssim un Estat quan s’ha perdut la meitat dels cens de votants els darrers vint anys.

ASAJA és l’organització més gran a nivell estatal i amb una important presència al comitè professional agrari a Brussel·les, on UP no pot estar al no tenir representació a l’Estat; a Catalunya, des del 2002 que vam presentar-nos a les eleccions, llavors a cambres agràries, ens hem arrelat amb rigor i una feina ben feta, sense demagògia, ni padrins polítics; ASAJA representa a Catalunya a tots els sectors productius, sense haver de dependre de cap color polític. Això no ho poden dir tots. Per exemple, els diferents governs convergents l’hi han donat tot i més a la Unió de Pagesos, i sinó reflexionem quines organitzacions agràries tenen tres fundacions, tenen convenis amb totes les conselleries per rebre ajuts més els de les Diputacions; així sí que es pot tenir una xarxa d’oficines per tot Catalunya.

Greuge amb la resta de l’Estat

A nivell d’Estat i d’altres autonomies no es paga per vots, reben un ajut anual i per a tots igual, mentre que a Catalunya si es paga pels vots. Aquest és un altre greuge que vam patir i perdre més de 300 vots de societats, persones físiques que no van poder votar; la raó és que els van treure del cens de SATS, societats i cooperatives familiars sense informació prèvia, van quedar fora, quan sempre havien votat. No solament els propietaris podien votar, sinó tothom que estes donat d’alta a la Seguretat Social d’autònoms o agraris, fossin o no masovers o propietaris. Malauradament, el 28 de febrer molts votants d’ASAJA es van trobar que no van poder votar, perquè els havien tret del cens. L’obligació de l’Administració era informar als 26.000 electors que anessin a revisar el cens, i això no es va fer en el cas de les SATS i les societats.

En canvi, si que ens van enviar cartes per a que anéssim a votar a les eleccions agràries; això no calia, les organitzacions ja ho vam fer. Demanar el 15% és una exigència innecessària per ser representatius i ara quedar fora quan som l’organització agrària més representativa a tot l’Estat. Els fèiem nosa, fa cinc anys vam treure a UP quatre vocals a les eleccions a cambres. A més, hem estat capdavanters en diferents sectors quan aquests ho han necessitat com la llet, la carn, la ramaderia de muntanya, la fruita dolça, i en promoure els petits empresaris emprenedors per transformar i comercialitzar la venda directa en botigues on line km-0, etc…, sense demagògies.

Des d’ASAJA seguirem treballant com sempre hem fet. Amb tots els impediments i entrebancs hem tret un 13,30% a les eleccions agràries, i no el 8% d’Unió de Pagesos a nivell estatal. Segons el coordinador nacional de la Unió de Pagesos, Joan Caball, la ministra els ha d’acceptar a Madrid, ja que són la força més votada a Catalunya; doncs aquí, la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, ja sap que nosaltres, ASAJA, som la força mes votada a l’Estat.

Rosa Pruna Esteve, presidenta d’ASAJA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: