JARC-COAG considera que les mesures de la Comissió Europea per al sector lacti no resoldran la situació de crisi

La cap sectorial de la llet de JARC-COAG, Roser Serret, veu com les mesures que proposa la Comissió Europea (CE) davant la situació de crisi del sector lleter no permetran a les explotacions sortir-ne. La Comissió ha destinat més de 1.000 milions d’euros a mesures pel sector els dos darrers anys (que no han arribat a les explotacions catalanes), fet que a criteri de l’organització agrària és una mostra que no es vol reconèixer l’error que va suposar l’eliminació de les quotes, o bé respon a la voluntat d’eliminar el model productiu que hi havia sense fer-se responsable de les conseqüències.Reunio amb representants CE a Brussel.les_Situació sector llet_març 2016

Les mesures no donen resposta a la situació i amenaces que viuen els ramaders, que continuen plegant. Això és el que Francesc Boronat, President de JARC-COAG, també ha pogut traslladar directament als representants de la CE durant les reunions que s’estan fent a Brussel·les. Boronat ha destacat que “les explotacions no poden ser viables rebent preus sota cost i sense poder negociar res amb la indústria, alhora que a moltes ja no se’ls recull la llet”.

Regulació voluntària de la producció

Entre les línies d’actuació anunciades hi ha una regulació voluntària de la producció. El fet que una part del sector o el conjunt de ramaders d’un Estat decideixi reduir la producció pot significar “que quedin esborrats del mercat i la seva producció sigui proporcionada per tercers”. Tampoc no té sentit per a l’organització agrària “proposar la reducció dels actuals productors si no es preveu limitar les noves explotacions”. El que cal és “una veritable política de regulació de producció a nivell europeu”.

JARC-COAG també qüestiona l’eficàcia de les ajudes, que al final permeten la indústria seguir pagant preus sota cost, i per tant, és la beneficiària final d’aquests. Això, més enllà de la disponibilitat de fons per a finançar-los. Els ajuts poden ser imprescindibles com a mesures de xoc, però no a mig termini si no canvien les relacions comercials dins la cadena alimentària.

Intervenció pública i emmagatzematge

En relació a les mesures d’intervenció pública i emmagatzematge, JARC-COAG recorda que ni s’arriba a assolir els màxims, ni l’Estat espanyol les ha activades en anys en què els preus eren miserables; per tant, “res fa pensar que seran la solució a la situació”. “Alhora, afavorir l’emmagatzematge quan no es vol regular la producció no sembla una mesura viable a mig termini, tot i la importància puntual que té,  i en cap cas garanteix un preu adequat a les explotacions”, ha afegit l’organització.

Per tot això, JARC-COAG creu que les mesures anunciades “prenen molta volada de cara a la galeria, però que no són cap solució eficaç per als ramaders, que continuen plegant”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: