El primer comitè de seguiment de la campanya de vacunació per la llengua blava analitza la situació de la seva aplicació

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha convocat per primera vegada el comitè de seguiment  per avaluar els resultats obtinguts fins al moment de l’aplicació de la vacuna enfront el serotipus 8 de llengua blava.40ebc800-7b7e-4d66-9491-97d62d732a4a

La conselleria va crear aquest comitè arran la preocupació manifestada pel sector ramader davant la possible aparició d’efectes adversos derivats de l’aplicació de la vacuna enfront de la llengua blava.

Aquest comitè està format per veterinaris del DARP, tècnics del CReSA, ramaders i veterinaris de camp i és l’encarregat d’avaluar les comunicacions de sospites d’efectes adversos rebudes al Servei de prevenció en salut animal, així com proposar les mesures tècniques corresponents en funció de les conclusions obtingudes d’aquesta avaluació.

L’avaluació de les incidències declarades a data d’avui conclou que no es poden relacionar directament amb la vacuna.

Pel que fa a l’execució general, fins al 4 de març s’havia comunicat la vacunació de 310 explotacions de boví i 109 d’oví, amb un total de 34.005  i 26.939 caps, respectivament, i en alguns d’aquests ramats ja s’ha aplicat la segona dosi vacunal. Les dades d’execució s’aniran actualitzant a l’apartat específic del web del DARP que s’ha habilitat per informar en tot moment de totes les dades relacionades amb la campanya. Els informes emesos després de cada comitè també es publicaran en aquest apartat.

Altres mesures de seguiment

El DARP  ha establert altres mesures per monitoritzar l’evolució de l’estat de salut dels ramats d’oví i boví de les comarques incloses a la zona de vacunació preventiva.

Per tal de donar una resposta adequada a les possibles sospites d’efectes adversos s’ha establert un sistema canalitzat de comunicació amb l’agència espanyola del medicament. Aquest canal de comunicació permetrà al Departament conèixer de primera mà i gestionar els efectes adversos que es puguin presentar. Tant veterinaris com ramaders poden comunicar als Serveis Veterinaris Oficials de la seva comarca qualsevol efecte advers relacionat amb la vacuna.

En relació amb aquesta mesura, després del comitè de seguiment s’ha decidit que aquesta comunicació, que fins ara es feia mitjançant la complementació d’una  Targeta Verda, també es pugui fer mitjançant un correu electrònic, establint així un sistema de comunicació alternatiu, que permeti posar en coneixement del DARP qualsevol símptoma que es doni durant aquest procés.

Explotacions de seguiment

A més a més, cadascuna de les 27 comarques incloses a la zona de vacunació han designat tres explotacions en les quals es farà un seguiment per part dels serveis veterinaris oficials de la oficina comarcal, els quals presenciaran l’aplicació de la vacuna i aixecaran acta de qualsevol incidència que tingui lloc durant la mateixa i en faran un seguiment els dies posteriors. A l’hora d’escollir les explotacions s’han prioritzat les explotacions d’oví i en segon terme les explotacions de boví en extensiu que ja han sol·licitat vacunar. En aquest moment hi ha 43 explotacions d’oví i 10 de boví dins el programa de seguiment.

Finalment, fruit del comitè de seguiment d’avui, també s’ha decidit fer una  vigilància més activa de les incidències que es puguin donar després de la segona dosi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: