UP es concentra a Mollerussa en protesta pels baixos preus en origen i els abusos d’indústria i la gran distribució

Unió de Pagesos (UP) ha convocat una concentració a Mollerussa en protesta per la greu situació que pateix el sector lleter a Catalunya, ja que el preu mitjà de la llet en origen és de 0,31 euros el litre (dades de desembre del 2015), per sota costos de producció tenint en compte que la mitjana de la suma de despeses fixes i variables és de 0,3531 euros el litre, segons dades del Ministeri i el Departament d’Agricultura.IMG_20160225_120743

El sindicat denuncia, a més dels baixos preus pagats als productors, que la indústria està deixant de comprar llet tant a ramaders individuals com a grups sencers, decidint així a qui compraran o no. Des del gener del 2015, la indústria ha deixat de comprar llet a un total de 32 explotacions catalanes, fet que ha provocat que al desembre del 2015 només en quedessin 573 de les 605 que hi havia a començament d’aquest any.

Producte reclam

A més, la gran distribució segueix utilitzant la llet com a producte reclam, incomplint així la normativa. Unió de Pagesos ha denunciat reiteradament diversos centres comercials per aquestes pràctiques, que malmeten la imatge d’aquest producte pel fet d’entrar en una guerra de preus. El sindicat exigeix una vegada més al Govern que extremi el control del compliment de les normatives que regulen les obligacions i els drets del mercat davant aquests abusos il·legals en la resta de la cadena alimentària.

D’altra banda, el sindicat també denuncia que l’administració permeti la instal·lació de noves macro-granges o que d’altres creixin de manera desmesurada mentre moltes explotacions que fet un esforç de modernització han de tancar les portes, afectades per la greu situació del sector.

Unió de Pagesos denuncia la inacció del Ministeri d’Agricultura davant d’aquesta situació, ja que tot i l’acord làctic signat el setembre passat amb la indústria i la gran distribució, i anunciat com una solució per al sector, la situació dels ramaders encara s’ha agreujat més.

Critiques als intermediaris

El sindicat també denuncia l’activitat d’intermediaris que compren llet a preus molt baixos als ramaders destinada a la fabricació de llet en pols, quan moltes vegades acaba en mans de la mateixa indústria que no vol comprar-la directament al productor. En aquest sentit, Unió de Pagesos recorda que hi ha empreses estatals i multinacionals que a vegades utilitzen símbols de catalanitat i, en canvi, formen part de la causa de la greu situació de crisi per la que passa el sector, contribuint a destruir el teixit econòmic i l’ocupació.

Per a Unió de Pagesos, aquesta situació també afecta el consumidor, ja que amb aquestes pràctiques perd la possibilitat de consumir productes de proximitat.

El sindicat recorda que a Catalunya la taxa de subministrament de llet i làctics és deficitària, ja que es produeix el 60% de llet respecte al total, equivalent a una producció anual de 713,5 milions de quilos, el que representa el 10,5% de la producció de llet de vaca a Espanya.

A la concentració de Mollerussa han assistit Joan Caball, coordinador nacional d’Unió de Pagesos; Jaume Pedrós, coordinador territorial de la Plana de Lleida d’Unió de Pagesos, i Joan Guitart, responsable d’acció sindical a comarques de muntanya de la Comissió Permanent, entre altres sindicalistes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: