JARC-COAG demana a Competència que extremi la vigilància dels oligopolis que controlen els mercats

L’organització agrària JARC-COAG reclama a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que extremi la vigilància sobre els oligopolis que controlen els insums del sector agrari (energia, fertilitzants i plàstics). L’estudi comparatiu elaborat pel Departament d’Economia Agrària de JARC-COAG reflecteix que la significativa caiguda dels preus de petroli i gas no està tenint el seu reflex en els preus de fertilitzants i plàstics.Maquinaria agricola_Francesc Boronat

Mentre que el gas ha descendit en un 46% en l’últim any i mig, la urea amb prou feines ho ha fet en un 14%, el nitrat amònic càlcic, tan sols un 5,5% i el DAP, lluny de baixar, ha incrementat el seu preu en un 2,6%.

En el mateix període, el barril Brent ha caigut un 61%, i no obstant això, els preus dels plàstics s’han mantingut estables i fins i tot han tingut un petit repunt.

En el cas del gasoil B, existeix una major correlació entre la caiguda del petroli i el preu final a l’agricultor, ja que en l’últim any i mig el carburant ha baixat un 52%. No obstant això, el propi President de la CNMC, Jose María Marín Cremada, subratllava fa 10 dies que el preu dels carburants estava baixant “a un ritme més lent” del desitjat.

La baixada del petroli no es trasllada als costos de producció

“Lamentablement, el relat especulatiu es repeteix. Quan el petroli i el gas pugen, la pujada es repercuteix gairebé de forma immediata al cost final dels principals insums agraris. No obstant això, quan baixen, el supòsit del “lliure mercat” és molt més ‘mandrós’ per traslladar-ho al preu final de carburants, fertilitzants o plàstics”, lamenten des de l’organització agrària. Al mateix temps, JARC-COAG afegeix que “és necessari crear un Observatori de Costos i insums per donar seguiment i transparència al mercat i evitar costos injustificadament alts per a agricultors i ramaders”.

La volatilitat de preus i l’espiral alcista dels costos de producció estan danyant seriosament la rendibilitat de les explotacions agràries. Des de 2003, el sector acumula una caiguda de la renda del 16% a l’Estat espanyol. En aquest mateix període, els costos de producció han experimentat una pujada del 47%. Destacar que a Catalunya de 2011 a 2014 la renda agrària s’ha reduït un 39%.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: