El porcí català confia que el nou Govern recolzarà al sector

L’Associació Catalana de Productors de Porcí (PORCAT) considera que el sector porcí passa per un moment delicat a nivell de tota Europa,  i que, depenent del recolzament del Govern català, pot suposar una amenaça o bé una oportunitat pel sector a Catalunya.Explotació Garrotxa 3

El 2016 es preveu un any difícil pel que fa a preus. Les cotitzacions a Mercolleida i a totes les llotges europees estan molt baixes i els productors de porcí estan actualment a pèrdues. Només la màxima eficència en la producció i la modernització de les explotacions pot fer que els productors superin aquest mal moment. Cal recordar que el sector porcí és un sector estratègic per al nostre país, tal com va aprovar el Parlament de Catalunya en el darrer debat agrari que va tenir lloc el juliol de 2014.

Limitacions a nivel urbanístic

Les limitacions urbanístiques a les quals ha estat sotmès el sector no ajuden a superar la situació actual. PORCAT confia que el Departament de Territori i Sostenibilitat sabrà trobar un bon equilibri entre el respecte paisatgístic, l’estricte respecte mediambiental i el desbloqueig de les ampliacions de determinades granges.

És important recordar que les ampliacions no suposen un creixement net del sector (els censos pràcticament es mantenen) sinó que respon a una reconversió del sector, que es reestructura i estableix unitats de producció més grans, per millorar en eficiència davant el complicat repte d’aconseguir marges positius en el cost de producció. Paradoxalment, quan es fan normes molt estrictes, són precisament els petits ramaders els que en surten més perjudicats, i això no és cap bona noticia per al sector ni per al país, tot al contrari.

Per altra banda, el sector ha fet un important esforç de millora en qüestions sanitàries. La bioseguretat és una de les prioritats del sector, i el Decret 40/2014 ja va marcar obectius concrets per millorar la bioseguretat de les explotacions. PORCAT ha posat la sanitat porcina com a primera prioritat del sector per aquest 2016, i està convençuda que tot el sector està en la mateixa línea. Cal recordar que Catalunya, de moment, es manté en un bon nivell sanitari davant de reptes europeus importants com els brots de pesta porcina que van apareixent al nord d’Europa.

PORCAT confia que el nou Govern, i tot el nou equip del Departament d’Agricultura, sabrà estar a l’alçada i donarà tot el suport que es mereix el sector. Estem convençuts que el nou equip farà una bona feina. El sector, com sempre, es posa a disposició per treballar en positiu i per al bé comú de tot el país.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: