Prefereixen mirar “el dia a dia”

L’acord a Catalunya que evita noves eleccions i que propicia la creació d’una Generalitat que advocarà per seguir la via independentista ha agafat de sorpresa a tot el món, inclòs al sector agrari que, a través de les seves organitzacions agràries, reconeix que prefereix advocar “pel dia a dia”i solucionar els problemes pendents en aquesta Comunitat abans que posicionar-se sobre una hipotètica independència que, reconeixen, també divideix els seus propis afiliats. Per això, coincideixen que el primer pas és centrar-se en parlar amb el futur conseller o consellera de les qüestions pendents i que s’ha de solucionar a curt termini abans que plantejar-se un posicionament sobre “les decisions polítiques” que representa apostar o no per la independència. Una declaració que, a més, també coincideixen que “no serà una qüestió de mesos, sinó de molt més temps”.

Des de la Unió de Pagesos (UP) reconeixen que no s’esperava aquest acord i que els ha agafat per “sorpresa“, encara que també assumeixen que donen suport “a un pacte que obre la governabilitat de Catalunya” i del sentir majoritari dels ciutadans, entre els quals es troben els agricultors i ramaders.

No obstant això, aclareixen que “el mateix que és legítim recolzar aquesta acord, amb el que representa de cara a un possible independentisme, també és legítim que el dia a dia funcioni”. Per això, per sobre d’altres interpretacions, la seva primera obligació serà centrar-se en el que serà futur conseller d’Agricultura i seure amb ell per tractar els temes pendents que hi ha sobre la taula i als que se’ls ha de donar una solució immediata.

Cal solucionar el problema dels expedients de modernització

En aquest sentit, les seves prioritats se centraran en solucionar el problema dels expedients de modernització que segueixen sense aprovar-ne i que estan paralitzant l’activitat de molts agricultors i ramaders catalans. “S’han de tancar i als expedients oberts i aquesta ha de ser una prioritat per al nou conseller”.

De cara a la PAC, confien que el nou responsable “doni suport les nostres pretensions que cal reformar i canviar la Reforma Agrària”. Pel que fa a com podria afectar una aposta per l’independentisme als fons de la PAC, Unió de Pagesos té clar que, “com a organització”, no es posiciona a favor o en contra d’aquesta possibilitat, “ja que entre els nostres afiliats hi ha diferents sensibilitats sobre aquesta qüestió”, però també assenyalen que “només es perdrien aquests ajuts” si deixem de ser europeus. Però en aquest cas també “deixaríem de pagar impostos, de manera que d’aquests 2.500 o 3.000 milions que Catalunya paga a la UE es podria treure els diners de les ajudes de la PAC que es perdrien“.

Per la seva banda, des del JARC-COAG reconeixen que la notícia de l’acord els ha agafat “per sorpresa” i que fins que no es reuneixi el Consell Nacional no va a valorar res sobre aquest acord, tot i que sí aclareixen que sobre la qüestió de l’independentisme no es posicionarà “perquè nosaltres som una organització agrària no política i perquè de nosaltres forma part molta gent de totes les tendències”, alhora que reconeixen que es tractaria d’un debat i una qüestió “molt complexa que no hem entrat a valorar“.

Situació crítica

En qualsevol cas, valoren que l’acord permeti conformar un nou Govern, a qui demana “que es posi ja a treballar” en els temes agraris que estan sobre la taula. Respecte a això, les seves peticions de cara a una primera trobada amb el futur conseller del ram se centraran especialment en la cadena alimentària i, en concret, “en la situació de venda a pèrdues que està deixant el sector en una situació crítica”.

Per això, confien que tant la nova Generalitat com des del nou Govern de Madrid es treballi en aquest sentit, “perquè considerem que s’han fet passos, però cal donar alguns més perquè, a Catalunya, hi ha sectors com la fruita, el porcí o el conill que arrosseguen unes pèrdues en origen que ja no es poden suportar per molt temps“.

Pel que fa a Catalunya confien que poder avançar en el Codi de Bones Pràctiques aprovat en aquesta CCAA “perquè el primer per fer un pas endavant és que el agricultors no hagi de vendre a pèrdues, més quan la renda agrària ha baixat un 15% en els últims anys i això és una cosa que s’ha d’abordar de manera clara”.

Sobre la PAC i el PDR, no entren a valorar el que podria representar per al sector primari una aposta per l’independentisme i prefereixen centrar-se en que “la PAC s’ha de canviar perquè realment es centri en l’agricultor professional, mentre que en els PDR el que fa mal és que a Catalunya es neguin ajudes per falta de fons mentre que en altres CCAA s’hagi de tornar diners per falta de despesa”.

Fortes pèrdues als sectors lleter i porcí

D’altra banda, la presidenta d’ASAJA, Rosa Pruna, ha manifestat que en el 2015 els sectors ramaders a Catalunya ho han passat “molt malament”, sobretot el lleter i el porcí, amb unes pèrdues de 27,6 milions i 23,8 milions d’euros, respectivament.

El preu de la llet ha disminuït un 11,43% respecte al 2014, amb unes pèrdues de 4 cèntims per litre (s’ha passat de 35 a 31 cèntims), mentre que en el porcí el preu ha baixat un 9,59%, o el que és el mateix 14 euros per porc d’engreix. En el porcí, Rosa Pruna ha criticat la passivitat de la Unió Europea davant el veto rus i el seu escàs poder de reacció, que “ha provocat grans pèrdues sobretot en l’últim trimestre del 2015”. Preocupa també el sector del conill que passa per greus problemes, “amb el tancament d’un gran nombre de granges“.

Per a aquest 2016, ASAJA demana a les diferents administracions que es pugui produir més llet a Catalunya, que és deficitària; que es potenciï la venda de proximitat; que s’estableixin unes assegurances pels danys que causa la fauna salvatge i que disminueixin les importacions per reduir les emissions de C02. Pel que fa al possible nou govern i l’independentisme no es pronuncien.

Jesús Domingo, vicepresident 1r d’Agroprés

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: